Tekst objavljen: 04.07.2016 10:00        


U Srbiji postoji veliko intersovanje građana za pokretanje sopstvenog biznisa, ali je informisanost o tome ipak nedovoljna, pokazalo je iskustvo u projektu Šansa za novi početak, kao i da se građani se najčešće odlučuju da posao pokrenu u sektoru proizvodnje hrane. 

Srbi hoće u preduzetnike, ali su slabo informisani

Veliko interesovanje za preduzetništvo vlada među mlađima, ali ne manjka ni među nešto starijom generacijom građana koji su ostali bez posla ili otišli u penziju, a žele da dopune kućni budžet.

Motiv ljudima je uglavnom alternativa zaposlenju, kaže sagovornik Tanjuga.
"Njihov motiv je da pronađu drugi način da obezbede platu za sebe i porodicu. Taj motiv je dobar donekle, ali ako ne razmisle dubilje, postoji veća šansa za neuspehom, jer imaju limitirana sredstva za posao. Ne bi bilo dobro da se obeshrabre samo zato što nisu dobro promislili", rekao je Ranđić.

Ranđić je rekao da se tokom prethodnih meseci i na održanim sajmovima videlo da najveću atraktivnost beleže poslovi koji se odnose na proizvodnju hrane i da u toj oblasti vide svoju šansu i to mahom u Leskovcu i užičkom kraju.

"Na sajmovima smo imali prilike da se sretnemo sa velikim brojem ljudi zainteresavanih za preduzetništvo. Iskustvo je da mora postojati generalni pristup ali se mora prilagoditi u skladu sa lokalnim specifičnostima jer se prilike razlikuju od regiona do regiona", rekao je Ranđić.

Osim sajmova za zapošljavanje, mnogo važnija komponenta je i to da se identifikuju lokalne organizacije da budu prepoznate kao neko ko može da ponudi pomoć, kaže Ranđić.

"Država i svi koji hoće da se time bave i podstiču preduzetništvo moraju da se spuste na direktnu komunikaciju, ali i ono što je još važnije-da se podstaknu oni koji tek treba da uđu u preduzetništvo", kaže on dodajući da je važno da dođu novi preduzetnici, firme koje imaju 150 , 250 ljudi.

U tom smislu, prema njegovim rečima, važna je i pomoć preduzetnicima da identifikuju kada je biznis prevažisao njih same, da uvedu nove ljude i upute ih u posao i osnovne elemente korporativnog upravljanja jer, samo tako mogu da se šire i rastu.

Šansa za novi početak je projekat za razvoj preduzetništva koji ima za cilj da ohrabri mlade ljude da se bave preduzetništvom, ali i da podstakne one radnike koji će ostati bez posla u procesu restrukturiranja da koristeći svoje znanje i resurse, pokrenu sopstveni posao.

Namenjen je svima koji žele da pokrenu biznis, sami, sa članovima porodice, ili udruženi. Projekat može u tome da pomogne idejama, informacijama, predlozima, preporukama i podrškom.

U okviru tog programa osmišljeno je oko 200 preduzetničkih inicijativa, koje su podeljene na četiri oblasti: proizvodnja, usluge, trgovina i poljoprivreda, a koje pružaju osnovne informacije o početnim ulaganjima.

Preduzetničke ideje predstavljene su zainteresovanim građanima na sajmovima preduzetništva, a upravo zbog velikog interesovanja brojnih gradova Srbije osnivači projekta trenutno istražuju mogućnost za održavanjem dodatnih sajmova preduzetništva.

Projekat su pokrenuli SAM i DNA Communications uz finansijsku pomoć USAID-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetnici mladi preduzetnici otvaranje firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana