Tekst objavljen: 21.05.2018 13:20        


NA deviznim štednim računima građana trenutno se nalazi 400 miliona švajcarskih franaka, što je, preračunato u evropsku valutu, 333 miliona evra.

Srbi čuvaju čak 400 miliona franaka

Iako su pojedine štediše zbunjene jer proteklih dana nisu mogle da pronađu banku koja bi primila na štednju devize u francima, u Narodnoj banci Srbije kažu da nema nikakvih ograničenja za otvaranje računa i štednju u švajcarskim francima, ali da banke same mogu da odluče da li će da primaju depozite u nekim stranim valutama.

- U dve banke sam pokušao da stavim na štednju 5.000 švajcarskih franaka od devizne penzije koju primam u Srbiji, ali su me odbili, rekavši da ih ne primaju i da ne otvaraju račun u francima - obratio se "Novostima" devizni penzioner iz Beograda, navodeći da je objašnjenje u jednoj banci bilo da je to po nalogu Narodne banke.

U centralnoj banci to za "Novosti" negiraju: - Prema propisima koji uređuju devizno poslovanje, nema

NEĆE DA GUBE

Vrednosti libora za švajcarske franke i dalje su negativne. Reč je o kamatnoj stopi po kojoj evropske banke jedna drugoj pozajmljuju franke na londonskom tržištu. To znači da ovdašnje banke, koje uzimaju franke na štednju i drže ih u inostranstvu, na njima gube.
ograničenja za otvaranje deviznih računa u švajcarskim francima, kao ni za štednju u toj valuti, i oročenu, i po viđenju. Dodatno, prema propisima koji regulišu poslovanje banaka, banka može, saglasno svojoj poslovnoj politici, da odlučuje o tome da li će primati depozite u pojedinim valutama.

Podaci NBS pokazuju da je štednja u francima za prva četiri meseca ove godine porasla za osam miliona franaka.

- Činjenica da štednja položena kod domaćih banaka u švajcarskim francima raste iz godine u godinu, pa je u 2017. ona povećana za 32,1 milion franaka, što je rast od 8,9 odsto, dok je u prva četiri meseca 2018. povećana za 8,4 miliona franaka, odnosno za 2,2 odsto, potvrđuje da su banke voljne da nude mogućnost štednje u švajcarskim francima - ističu u NBS.

- Imajući u vidu da je ukupna devizna štednja u francima kod banaka na kraju aprila 2018. iznosila 400,1 milion "švajcaraca" i bila veća za 246,2 miliona franaka, odnosno 160 odsto u odnosu na kraj aprila 2008, može se konstatovati da postoji spremnost banaka da stanovništvu i dalje nude proizvod štednje u švajcarskim francima.

KO PRIMA

Banke u Srbiji uglavnom u ponudi imaju štednju u evrima i dolarima, ali i u britanskim funtama, norveškim krunama, ruskim rubljama, pa čak i australijskim i kanadskim dolarima. Jedna od malobrojnih banaka koja na štednju prima i švajcarske franke, sudeći prema zvaničnoj ponudi, jeste Eurobanka. Kod nje je kamatna stopa na oročenje od 36 meseci 0,23 odsto godišnje. Kamatna stopa na evre na isti period oročena je 0,93 odsto godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarac štednja u švajcarskim francima frank nbs štednja građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana