Tekst objavljen: 31.08.2018 10:38        


Beograđani kojima zgrade održava Gradsko stambeno preduzeće neprijatno su iznenađeni najavom da će im održavanje poskupeti za 50 odsto.

Spremite i 1.400 RSD mesečno-Najveći problem u zgradama

A šta je razlog za poskupljenje?

Ako živite u petnaestospratnici, a ne radi vam jedan lift, blago je reći da ste u paklu. Ovaj drugi stalno je pun, čeka se dugo, a računi stižu.

Gradsko stambeno je pod izgovorom da bi trebalo liftovi da se bolje održavaju poskupelo svoje usluge održavanja sa 11 na 17 dinara po kvadratu.

"Dve nedelje nam lift ne radi, zato što nemaju rezervni deo, dugme da promene čeka se po nedelju dana, mislim da je to - udri po boraniji, ni znanja u radu, a samo da uzmu ljudima pare", kaže upravnik zgrade Velizar Jovanović.

Neće svi Beograđani dobiti veći iznos na računima Infostana. Poskupeće samo oni stanovi koje održava gradsko stambeno, a njih je oko 250.000. Za stan od 50 kvadrata, stambeno će sada naplaćivati 850 dinara, kada se sabere sa čišćenjem i prosečnom naknadom upravniku, to izađe na 1400 dinara.

"Mislim da je korektno, ali da se održavaju, a naš recimo ne radi već deset dana",kaže jedan od građana.

"Ne vredi tu nešto preduzimati, pokušavala sam ja tu preko opštine, pa prebacuju s telefona na telefon", ističe jedna sugrađanka.

"Moji kumovi žive u zgradi gde se ne održava ništa, ali ako bi se održavalo, onda podržavam, jer liftovi su najveći problem u tim stambenim zgradama", kažu.

Najveći je problem i što je Nadzorni odbor gradskog stambenog samoinicijativno povećao cenu svoje usluga, a gradonačelnik tvrdi da ne zna šta je potpisao.

Gradsko stambeno, kao ni Sekretarijat za stambene i komunalne poslove nas nisu udostojili odgovora, baš kao i mnoge upravnike zgrade. Po novom zakonu, pre podizanja cene moraju da se konsultuju sa stambenim zajednicama.

"Sada se domaćinski svi ophodimo pema zgradi ima dosta tih zahteva i onda gradsko stambeno je u zagušenju, tromi su, sporo odgovaraju na naše zahteve i kasne s intervencijama", kaže Ljubiša Banovački iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda.

Da ironija bude veća, gradsko stambeno u zgradi na Studentskom trgu ne održava lift, jer je star i nema delova. Ta uloga poverena je drugoj firmi.

"Dakle, imamo situaciju da je gradsko stambeno na konto lifta u ovoj zgradi 49 odsto i vlasnici stanova i ja kao upravnik ne dobijamo tu uslugu jer je oni ne izvršavaju", objašnjava on.

Mnoge nove zgrade i naselja po Beogradu odavno plaćaju mnogo više održavanje od onog u gradskom stambenom. Dakle, rešenje je možda u raskidanju ugovora i prelazak kod drugog koji nudi bolju cenu i uslugu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    peki 04.09.2018 10:55

    Skupite 50% potpisa, raskinite ugovor sa jkp stambeno za lift i potpišite sa nekom privatnom firmom jer sa njima radi i stambeno
    Ne treba vam "posrednik" koji se ugrađuje barem 50%

    Dobra stvar je da po novom zakonu svi moraju da plaćaju održavanje lifta i nemogu oni iz prizemlja i sa prva 2 sprata da se prave blesavi. Upravnik zgrade opomene stanare a zatim šalje izvršitelju i gotova stvar

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
liftovi gradsko stambeno stanovi zgrade održavanje zgrada cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana