Zvanični kurs Evra za dan 21.10.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 23.03.2018 14:47        


Automobili koji se u Nemačkoj proglašavaju za otpad ne mogu se uvoziti u Srbiju, poručio je ministar životne sredine Goran Trivan na otvaranju sajma automobila.

"Sprečićemo uvoz automobila iz Nemačke u Srbiju"

Trivan je rekao da će ministarstvo sprečiti uvoz tih automobila u Srbiju.

Trivan je otvorio Sajam automobila "DDOR BG Car Show 06" i 12. Sajam motocikala Motopašion, na kojima učestvuje više od 350 izlagača iz dvadesetak zemalja i rekao da je to verovatno prvi put u Srbiji da sajam automobila otvara ministar životne sredine.

Kako je rekao, to je znak da se u našem društvu dešava nešto pozitivno po pitanju ekologije.

Trivan je istakao da i automobilska industrija mora da postane deo modernog ekološkog razvoja naše zemlje. "Vršićemo pritisak na auto-industriju kako bi postala ekološki prihvatljiva", poručio je Trivan.

On je naglasio da će se to ministarstvo boriti protiv uvoza automobila koji se u zapadnoevropskim zemljama proglašavaju za otpad.

"Automobili (dizelaši) koji se u Nemačkoj proglašavaju za otpad ne mogu ulaziti u Srbiju, jer su otpad. Mi smo već zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja sprečili taj uvoz i to ćemo nastaviti da radimo", rekao je Trivan.

Kako je rekao, u Srbiju se godišnje uveze 26.000 novih vozila i 131.000 polovnih vozila.

Konstatovao je da nije pošteno da samo uvoznici novi automobila plaćaju ekološku taksu i da će i uvoznici polovnjaka morati da plate tu taksu. "Saobraćaj je drugi najveći zagađivač vazduha u Srbiji, posle energetike".

Trivan je rekao da će se u narednom periodu veća pažnja posvetiti tehničkim pregledima kako bi se kontrolisalo šta vozila koja se registruju emituju u vazduh.

Ministar je naveo da je, sa druge strane, cilj da se što više uvoze električni i hibridni automobili.

On je kazao da su ekolozi sve više prisutni u auto-industriji, kao i na ovakvim manifestacijama, što govori da se u svetu mnogo toga promenilo po tom pitanu.

"Srbija drži do svoje auto industrije, a to je i pitanje koncepta razvoja. Novo vreme je nastalo u svetu, ali i za Srbiju. Nemamo izbora, nećemo dozvoliti da bude drugačije. Moramo da vršimo pritisak na auto industriju kako bi postala ekološki prihvatljiva", poručio je Trivan.

1 komentar

  1. User image
    igor 23.03.2018 19:07

    Ministre molim te... a evo i pitanja, koliko uglja treba da se sagori da bi se strujom napunio ekoloski elektricni automobil? O tome mozemo da razmisljamo kad budemo dobijali puno veci procenat elektricne energije iz obnovljivih izvora a ne od uglja kao sto je trenutno slucaj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
uvoz iz nemačke automobili polovni automobili uvoz automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana