Zvanični kurs Evra za dan 09.03.21. :: 117.5691 rsd
Tekst objavljen: 21.04.2017 9:30        


VAŠINGTON, 21. aprila (Tanjug) - Nemački ministar finansija Volfgang Šojble apelovao je na Sjedinjene Američke Države da ostanu uz globalnu privredu i da ne pokušavaju da ostvare prednost na štetu drugih zemalja. Šojble je takođe ponovo odbacio optužbe zvaničnika iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa da je trgovinski suficit Nemačke znak nepoštenih mera koje je uveo Berlin, izveštava agencija AFP.

Šojble pozvao SAD da ostanu uz globalnu privredu

"Svi smo imali velike koristi" od globalne integracije i trgovine poslednjih decenija, a Vašington je bio lider u tom procesu, rekao je nemački ministar u govoru uoči početka prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

Antagonistička protekcionistička retorika Trampove administracije, kako navodi AFP, stvorila je napetu atmosferu na obično mirnim sastancima MMF-a, i uticala da brojni zvaničnici ustanu u odbranu globalnog trgovinskog sistema, priznajući ipak da neki segmenti društva nisu osetili njegove benefite i da su platili nepravedan deo cene.

"Svakako da je u interesu Amerike da obezbedi sigurnost i ekonomsku stabilnost" svojih trgovinskih partnera, rekao je Šojble.

Ali, iako je kazao da je legitimno pravo da vlada vodi računa o vlastitim interesima, on je upozorio Vašington da "mir i prosperitet jedne zemlje ne mogu biti na račun mira i prosperiteta druge zemlje".

Šojble je priznao da je relativno slab evro pomagao nemačkom izvozu, kako tvrde i ljudi iz Trampove administracije, ali je za to optužio niske kamatne stope i druge vanredne stimulativne mere koje sprovodi Evropska centralna banka da bi podstakla inertnu privredu evrozone.

Budući da sam još na početku upozorio ECB da će takve mere povećati nemački izvoz, ne želim da sada budem kritikovan zbog posledica, naglasio je nemački ministar.

Šojble je rekao da se sastao sa ministrom finansija SAD Stivenom Menućinom kome je objasnio da je trgovinski suficit Nemačke rezultat visoko kvalitetnog izvoza a ne protekcionizma, dodajući da "nikakve pametne mere" neće smanjiti taj suficit.

Istakao je, međutim, da mu je drago da čuje da ECB, idući za primerom američkih Federalnih rezervi, počinje da razmatra ukidanje određenih stimulusa koji, osim što utiču na vrednost evra, mogu da izazovu riskantno ponašanje na finansijskim tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana