Tekst objavljen: 20.02.2015 2:51        


Ministri finansija Grčke i Nemačke Janis Varufakis i Volfgang Šojble na današnjem sastanku u Berlinu nisu mogli da se slože čak ni u tome da se ne slažu u mišljenjima o restrukturi grčkog javnog duga i obustavi mera štednje.

Šojble i Varufakis nesložni čak i u neslaganju

Šojble je nakon razgovora sa grčkim koelgom izjavio da njih dvojica imaju različite stavove, ali da su se složili da se ne slažu u tome da je trenutno pravo vreme za otpis dela grčkog duga, prenosi Rojters.

Varufakis je, medjutim, naveo da se "nisu složili čak ni u tome da se ne slažu", dodajući da nisu razgovarali o rokovima za otplatu grčkog duga niti o eventualnom rezanju duga, već samo o predlogu programa za premošćavanje koji bi trajao do maja.

"Nisam mogao da sakrijem sumnju u to da neke od predloženih mera ne idu u odgovarajućem pravcu", rekao je Šojble, koji je Atini ponudio pomoć u jačanju poreskog sistema, navodeći da su neke od mera nove grčke vlade koje idu u dobrom smeru oporezivanje bogatih i borba sa korupcijom.

Varufakis je poručio da će Grčka učiniti sve što je u njenoj moći da izbegne bankrot, dodajući da je uveren da će Atina i njeni partneri postići rešenje da bankrot Grčke više ne bude tema o kojoj se priča.

Grčki ministar navodi da je vladi u Atini potreban program za premošćavanje do kraja maja, da bi se obezbedilo vreme za pregovore o novom sporazumu sa Evropskom centralnom bankom (ECB), EU i Medjunarodnim monetarnim fondom.

Kamatne stope na grčke 10-godišnje obveznice su jutros porasle iznad psihološke granice od deset odsto, dok su glavni indeksi Atinske berze izgubili preko devet odsto vrednosti, nakon što je ECB odbila da prihvati grčke obveznice kao garancije za pozajmice komercijalnim bankama.

Grčke banke i dalje mogu doći do sredstava preko evropskog programa Hitna pomoć za likvidnost (ELA), kojim rukovodi grčka centralna banka, ali po znatno višim troškovima po banke.

Kamatna stopa na pozajmice iz tog programa iznosi 1,55 odsto u poredjenju sa 0,05 na redovono finansiranje ECB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF odluke ecb ecb vlada grčke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana