Tekst objavljen: 30.06.2016 11:02        


Odluka Velike Britanije da istupi iz Evropske unije može imati domino efekat na ostatak Evropske unije i prouzrokovati dugoročnu neizvesnost budući da Bregzit predstavlja pretnju po celokupnu ekonomiju regiona, izjavio je danas nemački ministar finansija Volfgang Šojble u Briselu na samitu lidera EU.

Šojble: Bregzit može imati domino efekat

Upitan za opasnost od mogućeg domino efekta, Šojble je rekao da se ta opcija svakako ne može odbaciti, prenosi agencija Rojters.

Kako je dodao, Britanija nema neograničeno vreme na raspolaganju za donošenje odluke o pokretanju postupka za izlazak iz Unije.

"Bilo bi pravedno kada bi odluku donela u doglednoj budućnosti", kazao je Šojble.

Prema Lisabonskom sporazumu EU, svaka članica koja želi da napusti Uniju bi trebalo da aktivira član 50 iz sporazuma, čime se pokreće proces izlaska, za koji je predviđen rok od dve godine.

"Naravno da ćemo učiniti sve kako bismo osigurali da šteta zbog ovakve odluke ne postane još veća", poručio je Šojble, dodajući da su se dosadašnji napori za izbegavanje haotične reakcije na finansijskim tržištima pokazali kao uspešni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Natasa 30.06.2016 17:07

    Molim vas ds me posavetujete i kojoj banci u Beogtadu da ptvorim devizni racun(stednja) pbzirom na najavu poremecaja na polju finansija. Trenutno imam rn.u komercijalnoj banci.hvala i veliki pozdrav.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansijska tržištA Velika Britanija EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana