Tekst objavljen: 07.09.2017 15:14        


Cene nafte poskočile su u sredu na međunarodnim tržištima iznad 54 dolara, podstaknute očekivanjima snažnije potražnje za sirovom naftom u kontekstu postupnog otvaranja rafinerija u SAD-u nakon uragana Harvey.

Snažnija potražnja podigla cenu nafte iznad 54 dolara

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 82 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj ceni, od 49,21 dolar.

“Cene nastavljaju zamah iz proteklih nekoliko dana povezan s otvaranjem niza američkih rafinerija, koje su bile zatvorene zbog (uragana) Harveya”, tumači Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

“Strahovalo se od velikog pada potražnje za sirovom naftom ali obnova rada rafinerija odnosno odgovarajuća najava… pokazuje da je infrastruktura uglavnom očuvana”, pojašnjava Tchilinguirian.

Rafinerije, cevovodi i luke zatvorene su prije 10 dana zbog približavanja uragana Harvey. U utorak su zatvoreni bili rafinerijski kapaciteti od ukupno 3,8 miliona barela dnevno, u odnosu na 4,2 miliona barela dnevno blokirano u jeku oluje.

Nedeljni izveštajAmeričkog instituta za naftu (API) i vlade u Washingtonu pružiće jasniju sliku o uticaju uragana Harvey na zalihe benzina u SAD-u. API će objaviti izveštaj o zalihama tokom dana a vlada sutra.

Analitičari ipak upozoravaju da će kompletna slika dobiti jasne obrise tek za nekoliko nedelja.

Pažnja se sada okreće novom uraganu velike snage koji je na putu prema Karibima i Floridi. Irma je već potpirila bojazni od opetovanog zatvaranja rafinerija i nestašice goriva.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvestila da je cena referentne korpe barela njene nafte u utorak iznosila 50,82 dolara, što znači da je bila 62 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte rast cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana