Tekst objavljen: 25.01.2016 9:35        


Ruska valuta rublja je danas ostvarila snažan oporavak, pošto su cene nafte i globalna finansijska tržišta odskočili zahvaljujući uveravanjima Evropske centralne banke (ECB) da će razmotriti dodatno labavljenje monetarne politike, javlja Russia Today. 

Snažan oporavak ruske rublje zahvaljujući nafti

Skok cena nafte uticao je na jačanje ruske valute, čiji je kurs danas iznosio 79 rubalja za dolar u odnosu na jučerašnji istorijski minimum od 85 rubalja za dolar.

Rublja je, takođe, ojačala prema evru, sa 93 na 85 rubalja za evro, navodi RT.
Cene nafte tipa "brent" i američke "lake" nafte (WTI) porasle su danas za preko pet odsto, pa se njima trgovalo po ceni koja je iznad 31 dolara za barel, što je znatno iznad prošlonedeljnog 12-godišnjeg minimuma od 26 dolara za barel.

Azijske berze su, takođe, registrovale nagli rast vrednosti akcija, pri čemu je japanski indeks Nikei skočio za skoro šest odsto, šangajski indeks za jedan odsto, dok se honkonški Hang Seng popeo za skoro tri odsto.

Oporavak je registrovan i na evropskim berzama, pri čemu su londonski indeks FTSE i nemački DAX oko 14 časova po Griniču ojačali za dva odsto.

Akcije na ruskim berzama su, takođe, evidentirale rast vrednosti, pri čemu je dolarski denominovan indeks RTS ojačao za preko osam odsto, a MICEX, denominovan u rubljama, porastao za dva odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Russia Today oporavak rublje rublja rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana