Tekst objavljen: 11.11.2016 14:00        


Japanski proizvođač automobila Toyota Motors saopštila je da je u kvartalu jul-septembar zabeležila pad profita za 36 odsto, pošto je snažan jen nagrizao zaradu u inostranstvu. 

Snažan jen potopio profit Toyota-e za 36 odsto

Posustajanje prodaje na tržištu SAD, takođe je doprinelo smanjenju profita Toyota-e u dugom kvartalu njene fiskalne godine na 393, 7 milijardi jena (3,8 milijardi dolara) u odnosu na 611,7 milijardi jena iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija AP.

Kvartalni prihod je skliznuo naniže za gotovo 9,0 procenata na 6.480 milijardi jena (62,3 milijarde dolara).
Kompanija je navela da je u prvom polugodištu fiskalne godine smanjila troškove poslovanja za 220 milijardi jena (2,1 milijardi dolara), i da je taj iznos dodat operativnoj dobiti, ali su nepovoljne kursne fluktuacije zbrisale 565 milijardi jena (5,4 milijardi dolara).

Toyota je ipak podigla prognozu godišnje dobiti na 1.500 milijardi jena (14,4 milijarde dolara) sa prvobitno predviđenih 1.450 milijardi jena (13,9 milijardi dolara). To je, međutim, još uvek ispod 2.300 milijardi jena koje je kompanija zaradila prošle godine.

Ovaj japanski proizvođač hibridnih automobila marke Prijus, Kamri sedan i luksuznog modeka Leksus očekuje da će prodati 10,1 milion vozila u svetu do marta 2017. godine, a taj broj obuhvata i prodaje njenih podružnica Hino Motorsa i Daihatsu Motora.

Toyota je u poslednjih nekoliko godina vodeća u svetu po prodaji vozila, ali joj ove godine lidersku poziciju ugrožavaju nemački Folksvagen i američki Dženeral Motors, koji takođe očekuju da će prodati oko 10 miliona automobila.

Folksvagenova globalna prodaja vozila nadmašila je Toyotinu u prvoj polovini godine, uprkos skandalu zbog ugrađivanja softverskog uređaja u vozila radi lažiranja vrednosti emisije gasova na eko-testovima njenih dizel automobila u SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jak jen pad prihoda toyota

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana