Tekst objavljen: 21.02.2015 2:36        


PODGORICA, 6. februara (Tanjug) - Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira od rutnih naknada za ovu godinu prihod od 62,86 miliona evra, navedeno je u dokumentu tog tela, koji je usvojila Vlada Crne Gore. Kako danas prenosi Radio i televizija Crne Gore (RTCG), situacija u Ukrajini će doprineti preusmeravanju velikog broja letova na ovu kontrolu, što će značiti povećan broj letova na prostoru Crne Gore i Srbije.

SMATSA:Planirano 63 miliona evra od naknada za prelete

PODGORICA, 6. februara (Tanjug) - Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira od rutnih naknada za ovu godinu prihod od 62,86 miliona evra, navedeno je u dokumentu tog tela, koji je usvojila Vlada Crne Gore.
Kako danas prenosi Radio i televizija Crne Gore (RTCG), situacija u Ukrajini će doprineti preusmeravanju velikog broja letova na ovu kontrolu, što će značiti povećan broj letova na prostoru Crne Gore i Srbije.
U dokumentu je, kako se dodaje, navedeno da se očekuje povećanje broja letova za 7,7 odsto.
S obzirom na to da SMATSA kontroliše nebo i delom iznad BiH, od preleta te teritorije očekuje se prihod od šest miliona evra.
Ukupni prihodi, koji obuhvataju još i prihode od terminala, obuke pilota i kontrolora letenja, te održavanje vazduhoplova, planirani su na 106 miliona evra, a rashodi na 99 miliona, u kojima najveću stavku čine zarade 899 zaposlenih.
U bruto iznosu, radi se o 44,8 miliona evra, odnosno 35 miliona za neto zarade.
Podgorički dnevnik Pobjeda, koji je imao u uvid u ovaj dokument, navodi da bi to značilo da je prosečna bruto plata u ovoj kompaniji 4.152 evra a neto 3.263 evra.
Za korišćenje usluga u vazdušnoj plovidbi u oblasti termalnih kontrola letenja, korisnici vazduhoplova plaćaju terminalnu naknadu, a i u ovoj godini najviše operacija realizovaće Er Srbija, čije je učešće 40 odsto u ukupnom saobraćaju i za koju se očekuje porast od deset do 12 odsto.
Od Montenegro Erlajnsa očekuje se da ostane na nivou iz 2014. godine, odnosno da realizuje oko 5.100 poletanja.
Avio-kompanije za koje se pretpostavlja da će smanjiti saobraćaj su: Lufthanza, Ostrian Erlajns i Viz er, ali i turska avio-kompanija Turkish Erlajns.
List podseća da je na području pod kontrolom SMATSA-e najprometniji beogradski aerodrom a na drugom mestu je tivatski.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana