Tekst objavljen: 13.01.2016 14:40        


Učešće loših kredita privrede i građana u ukupnim pozajmicama, prvi put posle dužeg vremena, palo je ispod 20 odsto, na 19,9 odsto, izjavio je Dugalić.

Smanjuje se nivo loših kredita

"Rezultat nije senzacionalan, ali ta tendencija koja je bila nepovoljna je zaustavljena. Sada imamo čak pad udela loših kredita", naveo je Dugalić na redovnoj mesečnoj konferenciji za štampu UBS i dodaje da je to ohrabrujuće.

On priznaje da je udeo kredita s kašnjenjem u otplati dužem od 90 dana, još veliki, ali ističe je ono što ohrabruje pozitivan trend smanjivanja koji se nastavlja, te konstatuje da je bolje da udeo loših kredita bude 20 nego 24 odsto."Pre izbijanja krize 2007./2008. imali smo udeo loših kredita od svega 4,7 odsto, a onda je krenuo rast.

Sada je konačno taj trend preokrenut i nadamo se boljim rezultatima u budućnosti", rekao je Dugalić.
Prema njegovim rečima, na veću urednost u otplati kredita uticalo je više faktora, a između ostalog i vladina strategija za rešavanje problematičnih kredita daje rezultate.

"I mere vlade, NBS i poslovna politika banaka uticali su pozitivno, a drugačiji poreski tretman nenaplativih potraživanja utiče na ovaj podatak", rekao je on dodajući da su sada veliki sistemi pod drugačijim tretmanom, a strukturna rešenja i prodaja loših kredita daje sve zajedno dobre rezultate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loši krediti nenaplativi krediti krediti građana banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana