Tekst objavljen: 12.12.2017 12:00        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju novembra 2017. godine 10,1 milijardu evra, što je za 655,4 miliona evra manje nego prethodnog meseca, saopštila je Narodna banka Srbije.

Smanjenje javnog duga oborilo devizne rezerve

Neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju novembra 8,37 milijardi evra, i niže su za 656 miliona evra.

Smanjenje i bruto i neto deviznih rezervi je u potpunosti rezultat smanjenja javnog duga, odnosno razduženja države u iznosu od 655,9 miliona evra po osnovu dospeća evroobveznica Srbije emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu u novembru 2012. godine.

Nivoom deviznih rezervi je obezbeđena pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Ipak, u prethodnih šest meseci devizne rezerve su povećane ukupno za 1,35 milijardi evra, što je dvostruko više od njihovog smanjenja u novembru.

Ostali faktori koji su uticali na kretanja deviznih rezervi u novembru imali su gotovo neutralan efekat.

U smeru povećanja delovali su - priliv po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 80 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima u iznosu od 56,2 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive iz deviznih rezervi usled neto razduženja države po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu u neto iznosu od 50,6 miliona evra, kao i nepovoljan efekat promena međuvalutnih odnosa na svetskom finansijskom tržištu (85,1 milion evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 965,7 miliona evra i bio je za 307,9 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih jedanaest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,06 milijardi evra.

U novembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 185 miliona evra i prodajom 105 miliona u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih dnevnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni dug manji javni dug devizne rezerve Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana