Tekst objavljen: 12.03.2015 13:57        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena tako da od danas iznosi 7,5 odsto, saopštila je Pres služba NBS. Donoseći ovu odluku nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i procena za naredni period, Izvršni odbor NBS je imao u vidu da u uslovima povećanja globalne likvidnosti usled kvantitativnog popuštanja ECB-a dosledno sprovođenje fiskalne&

Smanjena referenta stopa na 7,5 odsto

"O tome svedoči pad premije rizika zemlje i veća tražnja nerezidenata za državnim hartijama od vrednosti. Ovakva kretanja, kao i inflaciona očekivanja koja se kreću oko cilja od 4 odsto, otvaraju prostor da monetarna politika da doprinos dugoročno održivom oporavku domaće ekonomije", dodaje se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS je konstatovao da je međugodišnja inflacija, nakon istorijskog minimuma u januaru koji je pre svega posledica visoke prošlogodišnje baze uzrokovane povećanjem stope PDV-a i akciza, u februaru započela rast i postepeni povratak u granice cilja (4 plus minus 1,5 odsto).

Očekuje se da se inflacija u drugoj polovini godine vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, čemu će, po oceni Izvršnog odbora, doprineti mere monetarne politike i iscrpljivanje efekta faktora sa privremenim dezinflatornim uticajem, pre svega niskog rasta regulisanih cena i niskih cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu.

Kretanje referentne kamatne stope u narednom periodu i dalje će u najvećoj meri zavisiti od ostvarivanja rizika u međunarodnom okruženju i njihovog uticaja na inflaciju, kao i efekata cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu na ostale cene, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. aprila, navedeno je u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odluke nbs nbs narodna banka srbije referentna kam referentna kamatna stopa smanjena rezerentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana