Tekst objavljen: 10.01.2017 13:45        


Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas u Direkciji za vodne puteve - Plovput da su nadležne službe brzo reagovale u teškoj situaciji na rekama, a direktna šteta od obustave vodnog saobraćaja zbog leda se procenjuje na oko 50.000 evra dnevno. 

Službe brzo reagovale,šteta oko 50.000 evra dnevno

Mihajlović je posetila Plovput kako bi proverila trenutno stanje na najvećim rekama i mere koje se preduzimaju tokom zabrane plovidbe.

"Situacija na rekama je prethodnih dana bila teška, ali se svi problemi rešavaju pravovremeno, u saradnji Ministarstva, Direkcije, inspekcije za kontrolu plovidbe i javnih vodoprivrednih preduzeća. Nadamo se da od četvrtka možemo oĆekivati poboljšanje vremenskih prilika i postepeno puštanje plovidbe, čim to bude bezbedno", rekla je Mihajlović.

Direktor Plovputa Ljubiša Mihajlović je informisao potpredsednicu vlade o aktuelnoj situaciji na plovnim putevima, pre svega na Dunavu, Savi i Tisi, na kojima je već nekoliko dana obustavljena plovidba, izveštaje sa lica mesta podneli su i zaposleni Plovputa putem Skajpa.

Prema grubim procenama, na osnovu podataka iz RIS sistema praćenja i lociranja brodova, direktna šteta od obustave vodnog saobraćaja zbog leda na rekama iznosi oko 50.000 evra dnevno.

Mihajlović je podsetila da je tokom 2016. prevezeno oko 9,5 miliona tona robe Dunavom i oko 380.000 tona robe Savom, što je najveći obim transporta u poslednjih sedam godina godina.

"Verujem da će transport robe našim rekama nastaviti da se povećava, čim prevaziđemo tešku situaciju zbog vremenskih prilika", rekla je Mihajlović.

Ministarstvo je zbog leda i jakih udara vetra tokom prethodnih dana dalo nalog za obustavu plovidbe najpre na Tisi, a zatim i na Savi i Dunavu.

Prema poslednjim informacijama, na sektoru Dunava kod Bezdana i Apatina oko 70 odsto plovnog puta je pod ledom, kod Novog Sada je oko 60 odsto plovnog puta pod ledom, kod Beograda oko 50 odsto, dok je kod Velikog Gradišta 100 odsto plovnog puta pokriveno ledom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ministarstvo građevinarstva, saobra plovila zaleđene reke led reke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana