Tekst objavljen: 29.06.2016 13:28        


Više od trećine Britanaca će verovatno smanjiti velike kupovine nakon britankog glasanja za izlazak iz Evropske unije, prema istraživanju agencije Ritejl Ekonomi objavljenom danas. 

Sledi "stezanje kaiša" za 37 odsto Britanaca

Anketa, u kojoj je učestvovalo 2.000 građana Ujedinjenog Kraljevstva nakon prošlonedeljnog referenduma, pokazala je da će 37 odsto potrošača verovatno smanjiti rashode za velike kupovine, kao što su izdaci za nove televizore, nameštaj, kupatila i godišnje odmore, saopštila je agencija RItejl Ekonomi, a prenosi agencija AFP.

"Rezultati naše ankete ''Stavovi potrošača" pokazuju da će zabrinutost u pogledu budućnosti ekonomije, ličnih finansija i rasta troškova života verovatno ugušiti poverenje i potrošnju potrošača", kaže Ričard Lim, izvršni direktor ove istraživačke kompanije.

Istraživanje je pokazalo takođe da su tri od pet Britanaca zabrinuti zbog izgleda britanske privrede i da smatraju da će Bregzit imati negativne posledice po lične finansije.

"Dodatnih 58 odsto su rekli da će se sada uzdržavati od kupovine neegzistencijalnih proizvoda, a naše analize upućuju na to da će kompanije koje se bave proizvodnjom elektronike i proizvoda za tržišni segment ''Uradi sam'' biti najteže pogođeni", rekao je Lim.

"Imajući u vidu da je potrošački sektor bio pokretačka snaga ekonomskog oporavka do sada, teško je proceniti šta to može kompenzovati predstojeće široko rasprostranjeno usporavanje", dodao je on.

Britanci su u četvrtak, 23. juna, glasali sa 52 odsto naspram 48 procenata u korist izlaska iz Evropske unije.
Britanija će biti prva zemlja koja će napustiti 28-člani evropski blok.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stezanje kaiša smanjena potrošnja Velika Britanija građani ekonomija Bregzit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana