Tekst objavljen: 16.11.2015 8:40        


Akcije na evropskim berzama su bile u padu, budući da su trgovci odreagovali na slabe privredne podatke iz evrozone i nastavili da brinu zbog kineske ekonomije. Londonski indeks FTSE 100 pao je 1,0 odsto, frankfurtski DAKS 30 0,7 odsto, a pariski KAK 40 1,0 odsto, pri čemu su FTSE i KAK dan završili uz gubitak od blizu 2,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Slabost privrede evrozone oborila evropske akcije

Tmurna prognoza profita britanskog proizvođača motora "Rols-Rojs" i danas je dovela do potonuća akcija te kompanije od 4,3 odsto, posle jučerašnjeg pada od 20 odsto, nakon što je kompanija snizila prognozu dobiti za 2016, četvrti put u poslednjih godinu dana, i upozorila da bi mogla smanjiti iznos dividendi zbog znatnog usporavanja tražnje rezervnih delova i motora za avione.

Akcije nemačke energetske firme E.ON pale su 1,8 odsto, a akcije anglo-švajcarske rudarske firme Glenkor 3,0 odsto. Deonice na Wall Street-u takođe su bile u padu u svetlu niskih cena nafte i podataka o maloprodaji.

Rast globalne tražnje nafte bi naredne godine trebalo da uspori, jer mamac u vidu jeftine nafte počinje da jenjava, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku, dodajući da sada očekuje da će globalna tražnja nafte iduće godine porasti za 1,2 miliona barela dnevno, posle dostizanja petogodišnjeg rekorda u ovoj godini od prognoziranih 1,8 miliona barela dnevno.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone je u trećem tromesečju usporio na 0,3 odsto, pri čemu je najveća evropska privreda, Nemačka, evidentirala znakove hlađenja, a Francuska se vratila na staze rasta, prema podacima Evrostata.

BDP Grčke je istovremeno pao 0,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou pao za 0,4 odsto u trenutku kada vlada u Atini nastoji da dogovori novu seriju reformi sa međunarodnim kreditorima radi odmrzavanja isplate sredstava iz međunarodnog paketa pomoći dogovorenog u julu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) međunarodni kreditori akcije evropske akcije evropska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana