Tekst objavljen: 30.03.2016 12:08        


Cene nafte su se danas blago oporavile usled slabljenja dolara, nakon što je predsednica američkih Federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen signalizirala oprezan pristup prema podizanju kamatnih stopa, a rastu cena je doprinelo i ublažavanje brige u pogledu prezasićenosti ponude. 

Slabljenje dolara oporavlja naftu

Cena američke "lake" nafte WTI za isporuke u maju popela se za 30 centi (0,78 odsto) na 38,58 dolara za barel, a sirova nafta "brent", takođe za majske isporuke, skuplja je za 18 centi (0,46 odsto) na 39,32 dolara, prenosi francuska agencija AFP.

Oba tipa nafte su skliznula naniže od sredine prošle nedelje, nakon solidnog uspona sa gotovo 13-godišnjeg minimuma na koji su pale u februaru.

Očekuje se da će izveštaj američkog Ministarstva energetike, koji treba da bude objavljen kasnije danas, pokazati novi rast komercijalnih zaliha nafte u SAD, što je znak jenjavanja tražnje u zemlji vodećem svetskom potrošaču tog energenta.

Američka valuta je oslabila posle jučerašnje izjave Jelenove da kamatne stope verovatno neće biti podizane pre juna i da će bilo kakav potez u tom pravcu biti lagan i postepen.

Slabiji dolar čini naftu izraženu u toj valuti jeftinom za kupce koji koriste slabije novčane jedinice, što podstiče trgovce na kupovinu i utiče na rast cena.

Analitičari, međutim, upozoravaju na to da bilo kakv rast cena nafte koji nije podržan stvarnom tražnjom verovatno neće potrajati.

"Napredak cena nafte danas će biti prilično ograničen. Ako taj oporavak zavisi od slabljenja američkog dolara, cene neće ići mnogo naviše", smatra tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

"Dugoročno, to je i dalje igra ponude i potražnje. Još uvek postoji problem prevelike ponude", dodao je on.

Cene "crnog zlata" su se survale sa nivoa od preko 100 dolara za barel od sredine 2014. godine, uglavnom zbog toga što je ponuda nadmašivala tražnju usled usporavanja globalne privrede, posebno kineske.

Veliki proizvođači nafte, na čelu s Rusijom i Saudijskom Arabijom, sastaće se u Dohi 17. aprila kako bi razmotrili mere za stabilizaciju cena, uključujući i predlog za zamrzavanje proizvodnje, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slabiji dolar oporavak cene nafte laka nafta cena nafte na berzi zalihe nafte potražnja za naftom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana