Tekst objavljen: 04.07.2014 16:20        


Devizni kurs je juče dostigao granicu od 116 dinara. Tokom cele nedelje je „klizao“ i dostigao nivo koji ga prebacuje u novi koridor prema 117 dinara. Kako kažu analitičari, slabljenje dinara nije dramatično, ali je očekivano, s obzirom na to da je polovina godine.

Slabljenje dinara nije dramatično, ali je očekivano

Narodna banka Srbije ne interveniše, jer je u pitanju kvartalno usklađivanje deviznog kursa. Na međubankarskom deviznom tržištu je relativno mirno, bez velikog interesovanja za evro.

Narodna banka Srbije je do polovine maja branila koridor od 115 do 116 dinara prodajom 820 miliona evra i obezbedila da se gornja granica margine ne pređe. Takođe, pišu Novosti, tokom ovog perioda centralna banka je kupila 130 miliona evra kako dinar ne bi preterano ojačao.

- Kurs se i dalje održava najviše zaduživanjem u inostranstvu, u najvećoj meri preko emitovanja državnih hartija od vrednosti - kaže za Novosti Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. - Može se očekivati da u narednom kvartalu neće doći do značajnije promene vrednosti nacionalne valute, jer je leto po pravilu miran period za devizni kurs.

Ali, kako kaže Živanović, očekuje se da će polako da „klizi“ prema nivou od 118 dinara, koji bi trebalo da dostigne krajem godine. Narodna banka Srbije raspolaže dovoljnom količinom deviznih rezervi, tako da može u svakom trenutku da interveniše, ukoliko dođe do jačih pritisaka na dinar.

Inače, centralna banka je oborila nedavno referentnu kamatnu stopu, što je dodatno uticalo na slabljenje nacionalne valute. Eventualno pomeranje koridora dinara zavisi od daljih poteza vlade, MMF i značajnih aukcija državnih hartija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana