Tekst objavljen: 20.06.2016 12:36        


Cene nafte su povećale dobitke u današnjem trgovanju u Aziji na "krilima" slabijeg dolara i osipanja straha od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Američki dolar je danas pao četvrti dan zaredom, trgujući se na nižem nivou prema većini glavnih valuta, što je poguralo rast tražnje u učinilo dolarske cene te sirovine povoljnijim za korisnike drugih novčanih jedinica.

Slab dolar "lek" za cene nafte

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u julu oporavila se za 44 centa (0,92 odsto) i trgovana je na nivou od 48,42 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Međunarodna tržišna referenca, severnomorska nafta "brent", za avgustovske isporuke, ojačala je za 35 centi (0,71 odsto) na 49,52 dolara po barelu.

Oporavak cena ove sirovine dolazi nakon oštrih skokova i padova zabeležnih u protekle dve nedelje na uznemirenom tržištu.

Američka WTI nafta je prošle sedmice pala za gotovo 10 odsto u šest dana nakon što je dostigla 11-mesečni maksimum nedelju dana ranije, dok je evropski "brent" izgubio devet odsto vrednosti.

"Najuticajniji faktor ove nedelje može biti valutni, posebno imajući u vidu neizvesnost u pogledu glasanja o Bregzitu", izjavio je za "Blumberg njuz" Majkl Mekarti, glavni strateg u kompaniji CMC Markets iz Sidneja.

"Široko rasprostranjeno mišljenje da će se tržište uravnotežiti do kraja godine daje podršku cenama. Vrednost nafte iznad 50 dolara će iskušavati vrlo agilne američke proizvođače iz škriljaca da se vrate u akciju, tako da će to ograničavati rast cena", dodao je on.

Tržišta su bila u grču zbog potencijalnog Bregzita, za koji su Međunarodni monetarni fond i Banka Engleske upozorili da bi mogao dovesti do recesije koja bi se globalno raširila, kada su ankete pokazale da kampanja za izlazak Britanije iz EU dobija zamah.

Međutim, istraživanja javnog mnjenja tokom vikenda pokazala su da je kampanja za ostanak u 28-članom bloku ojačala samo nekoliko dana pre referenduma, što je podstaklo tržišta akcija u celom svetu.
Referendumska kampanja, za izlazak na glasanje 23. juna, ponovno je aktivirana u neđelju posle kratkotrajne obustave nakon ubistva poslanice Laburističke partije Džo Koks u četvrtak.

"Sudeći po reakciji tržišta u poslednja dva dana, ove nedelje će verovatno biti više volatilnosti", mišljenja je analitičarka u kompaniji CMC Markets, Margaret Jang.

"Očekuje se da će glasanje za ostanak dovesti do brzog vraćanja unazad premije rizika i njenog značajnog oporavka, dok bi glas za Bregzit imao suprotan efekat", navela je ona u tržišnom komentaru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana