EUR 117,59 USD 104,94 CHF 109,15

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 04.06.20. :: 117.5937 rsd

Tekst objavljen: 03.12.2018 12:58        


Pokret obnove Kraljevine Srbije podneo je Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o radu kako bi se radno vreme skratilo sa 8 na 6 sati.

Skratiti radno vreme u Srbiji sa 8 sati na 6 sati

Kako navode, to čine po uzoru na "neke evropske kraljevine".

"Na ovaj način produktivnost bi bila povećana, ali i sreća radnika zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice tokom dana", rekao je u pisanoj izjavi narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković, prenosi ovaj pokret.

On je ocenio da bi se skraćenjem radnog vrema smanjio broj bolovanja, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge bi se povećali.

"Velika je zabluda da radnici mogu da rade punom koncentracijom i kapacitetom svih osam sati, zato je bolje efikasnije raditi šest sati, nego manje efikasno osam", izjavio je Gojković. POKS je naveo da su u Kraljevini Švedskoj pojedine kompanije, poput proizvođača automobila Tojota iz Geteborga, prešle na ovaj sistem još pre 13 godina i nisu ga napustile do danas, jer, osim što su dobile srećnije radnike, zabeležile su i veći profit.

1 komentar

  1. User image
    nebitno 03.12.2018 19:23

    Naravno,

    tako mogu da postoje i legalno normalno, dve, tri ili cetri smene u jednom danu, ili sest smena, sto olaksava posao fizickim radnicima jer su premoreni da svaki dan rade isti tezak i naporan fizicki posao koji ne moze da se meri sa umnim poslovima jer je lako biti nalickan i sedeti u bankama po ceo dan ili u lepim prostorijam bilo gde, sa klima uredjajima, grejanjem i slicno. Njihov posao je takav da nisu u pitanju fizicke vezbe koje se pravilno rade, jer i pre posle takvog napornog posla treba uraditi pravilno vezbe istezanja i fiskulture za opustanje misica i odmor. Povrh svega treba paziti, da oni koji rade i po 12 sati dnevno i vise budu placeni kao da su odradili dva radna dana u jednom, pre svega se misli na radnike u kancelarijama, privatne komapnije gde se radi i po 15 sati na dan gde je direktor, i mnogi zaposleni u takvim kompanijama, dostupan non-stop. Vikend pod obavezno mora da bude placen.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radno vreme skraćeno radno vreme radnici radna nedelja produktivnost radnici u srbiji Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana