Tekst objavljen: 11.01.2017 14:37        


LONDON/NJUJORK, 11. januara (Tanjug) - Cene nafte su danas porasle sa najnižeg nivoa u mesec dana, u uslovima kada Saudijska Arabija i druge članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanjuju proizvodnju, dok SAD planiraju rast pumpanja, javlja agencija "Blumberg". Cene naftnih fjučersa su porasle za čak 1,0 odsto, nakon što su u prethodna dva trgovačka dana pale za 5,9 odsto.

Skok cena nafte sa najnižeg nivoa u mesec dana

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru poskupela je za čak 51 cent na 51,33 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku. Cena ove nafte je u utorak pala za 1,14 dolara na zatvaranju, na 50,82 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za martovske isporuke poskupela je za čak 62 centa, na 54,26 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu, navodi "Blumberg".

Saudijska Arabija je saopštila da će smanjiti februarske isporuke nafte Kini i južnim azijskim državama, jer ograničava proizvodnju u skladu sa dogovorom između članica i nečlanica OPEK-a.

Istovremeno, američka Uprava za energetske informacije podigla je prognozu proizvodnje nafte u SAD za ovu godinu, navodi njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana