Tekst objavljen: 20.09.2013 10:00        


Cena kvadrata skočila je u glavnom gradu za deset odsto, ali samo u oglasima. Nerealne želje prodavaca na tržištu ne prolaze. To znači da oni koji zaista žele da prodaju svoje nekretnine ne mogu da očekuju ni cent više od cene koja se ustalila u poslednjih godinu dana. Može samo manje, što se u većini slučajeva i dešava.

Skočila cena stanova u Beogradu, još da ih neko kupuje

Kupaca nema, mada je sada, zbog početka školske godine, pojačano interesovanje za garsonjere i jednosobne stanove, koje roditelji iz unutrašnjosti planiraju da pazare za svoju decu.

ŠTA JE REALNO...

U Beogradu realne cene kvadrata u Starom gradu i na Vračaru kreću se od 1.500 do 2.500 evra. Zvezdara je trenutno prilično tražena lokacija, a tu je cena kvadrata od 1.300 do 1.600 evra. Mirijevo, Karaburma, Miljakovac, Cerak - od 800 do 1.100 evra za kvadrat.
U glavnom gradu se za mesec dana overi jedva oko stotinak kupoprodajnih ugovora, a s obzirom na to da Beograd čini sigurno između 80 i 90 odsto srpskog tržišta, jasno je da se u prometu nepokretnosti kraj krize ne nazire. U "zlatno vreme", a to je period do 2008. godine, overavalo se u sudovima u glavnom gradu i više od hiljadu ugovora mesečno.

- Kada se pogledaju oglasi, stiče se utisak da su cene skočile, pa se tako za Dorćol traži 2.000 evra po kvadratu ili za Voždovac 1.950, Crveni krst 2.000, što je potpuno nerealno, jer po toj ceni nekretnina neće promeniti vlasnika - kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije Legat.

- Prvo što pitam klijente jeste - želite li da prodate stan, što podrazumeva realnu cenu, ili da prodajete, pa sami odredite cifru. Agenti pokušavaju da spuste cene, ali teško je uveriti prodavce kada su oni zacrtali ne ono što je realno već ono što im je potrebno. Inače, kupci pogledaju u proseku i po 20 nekretnina pre nego se odluče da daju kaparu - dodaje on.

...A ŠTA SE NUDI

Primera radi, u Sremčici može da se kupi luksuzna kuća od 245 kvadrata, sa pet ari placa, grejanjem na gas, za 88.000 evra. Najveći pad cena zabeležen je na Novom Beogradu, gde ima primera da je u odnosu na 2008. cifra gotovo prepolovljena. Blokovi su sada oko 1.000 do 1.200 po kvadratu, a kod "Arene" maksimum je 1.800 evra za kvadrat.
Trenutno su na tržištu najtraženiji mali stanovi, kojih ima i najmanje u ponudi. Najviše je i dalje kreditnih kupaca - na jednog keš dolazi tri kreditna.

- Danas u Srbiji ima 72.000 građana koji otplaćuju stambeni kredit, što je svega oko jedan odsto stanovnika - kaže Malinović.

- Kada bi banke još samo malo spustile kamate, u većem prometu bi mogle da ostvare bolju zaradu. Inače, stanovi koje banke prodaju aktiviranjem hipoteka imaju previsoku cenu, jednostavno hoće da se namire sto odsto, uključujući i kamate, zato i nema kupaca tih nekretnina.

Prema zvaničnim podacima, banke su se u ovoj godini namirile za ukupno sto stambenih hipotekarnih kredita, i to preko Nacionalne korporacije za osiguranje.

Takođe, veliki procenat odlazi na vezane prodaje - jedan veći za dva manja stana. Ima i primera da vlasnici prodaju nekretnine u centru, a onda kupuju kuće na periferiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    Milos 16.09.2013 23:37

    Skočile cene stanova, ha, ha, ha, ha,.... Pa padaće i padaće i padaće, padaće do realne cene koja je bar 50 niža od oglašavajuće

  2. User image
    ja 21.09.2013 12:08

    Samo spinujte mozda skoce cene ali ako ih prodajete ovcama. Vecernje novosti! Ko ih ne zna

  3. User image
    Milan 23.09.2013 8:51

    Generalno gledano cene će samo ići gore, verovali ili ne. Pogledajte samo statistiku koliko građana promeni svoje matično prebivalište i preseli se za BG. Stanovi su potrebni, bilo za kupovinu ili rentu. Karaburma će biti aktivirana izgradnjom centra "visnjickaplaza", pa očekujte skok cene za 10 - 15%.

  4. User image
    pedja 01.02.2014 22:23

    Ja se slazem sa milanom,cene ce ici gore,evo ja prodajem stan u mirijevu na divnoj lokaciji i mogu da vam kazem da mogu da ga prodam za dan,ali nije mi hica,videcemo...pozdrav

  5. User image
    Dalibor 25.03.2014 11:25

    Realno su cene stanova napumpane jer smo mi jako pohlepan narod, i to je prosto tako, ne prodajemo koliko nesto vredi nego koliko nama treba....i uvek je skupo onom koji kupuje a malo onom koji prodaje, niko srecan a niko dovoljan....realno cena kvadrata u centru znaci Knez Mihajlovoj NE BI SMELA da bude veca od 1000 eura, pazite u centru Stockholma cena kvadrata 800 eura, a sta je Beograd a sta Stockholm...jos kad vidite oglas, prodajem stan u Beogradu i onda krece...stan se nalazi u Visnjickoj banji, ili ne znam u Resniku, i trazi cenu kao da je u krugu dvojke, ili na Miljakovcu 3 gde su sagradjeni stanovi na drzavnoj zemlji bespravno....sve ce to biti sruseno....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana