Tekst objavljen: 30.10.2016 11:30        


Ministar privrede Goran Knežević je izjavio danas da Srbija zbog sive ekonomije godišnje izgubi oko 300 miliona evra i pozvao građane da uvek traže fiskalni račun.  

Siva ekonomija "pojede" oko 300 miliona evra

Knežević je na konferenciji "Siva ekonomija - Izazovi i rešenja", u organizaciji magazina Njuzvik, rekao da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava nasa privreda i najveća prepreka za snažnu privredu i podizanje konurenotnosti.

"Kod nas je nivo sive ekonomije za pet odsto veći od proseka EU i oko 15 odsto u odnosu na zemlje centralne Evrope", naveo je Knežević

Kako je rekao, u Srbiji zato svake godine gubimo nove škole, puteve i mostove.

"Vlada je odlučna u borbi protiv sive ekonomije i to je jedan od prioriteta, doneli smo Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije i akcioni plan", istakao je Knežević dodajući da će se u naredne dve godine intenzivno raditi na suzbijanju sive ekonomije.

On je dodao da Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije predviđa efikasnije sankcionisanje onih koji se time bave, ali i podizanje svesti građana.

Siva ekonomija je, prema njegovim rečima, trn u oku našim preduzetnicima koji posluju legalno i najveha prepreka za unapređenje poslovnog ambijenta.

"Posebnu pažnju moramo posvetiti onima koji posluju legalno", poručio je ministar i dodao da je u periodu od avgusta 2015. do juna ove godine zabeležen rast od 23 odsto novoregistrovanih firmi i smanjeno je ođavljivanje firmi u proseku za 15 odsto.

Takođe, naveo je, smanjen je rad na crno za pet odsto.
Ministar je poručio i da je borba sa sivom ekonomijom je signal za sve investitore.

Konferenciji prisustvuju i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad na crno fiskalni računi siva ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana