Tekst objavljen: 23.05.2018 10:37        


Turističke agencije u Srbiji, od početka godine pa do kraja aprila, bile su pod lupom turističkih inspektora. Od urađene 294 kontrole - 73 su bile po prijavi nezadovoljnih putnika. 

Šest agencija ostaje bez licence

Tako, od početka godine, podneto je i šest predloga za oduzimanje licence, jer su agencije prestale da ispunjavaju uslove, od čega su dve licence već oduzete, a ostali postupci su u toku. Nadležni nisu juče želeli da nam kažu imena ovih agencija, jer čekaju okončanje postupka.

Kako kažu u resornom ministarstvu turizma, licence se oduzimaju jer agencije nisu obezbedile propisanu garanciju putovanja.

- Od 73 žalbe putnika, 50 je bilo osnovano, a u 13 slučajeva je postignut dogovor između turističke agencije i putnika, pa je turistima vraćem iznos od 220.770 dinara - ističu u Turističkoj inspekciji Ministarstva turizma.

- Doneli smo i 15 rešenja o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti. I to u slučajevima kada su turističke agencije organizovale putovanja bez licence, kao i onda kada su prestale da ispunjavaju uslove za rad, jer nisu imale propisane garancije putovanja. Tu je i 16 rešenja da se uklone nepravilnosti, jer potvrda o putovanju ili program putovanja nije sadržao propisane elemente. Rešenja su izdata i zbog neurednog vođenja evidencija prodatih turističkih putovanja i evidencije ugovora.

Turistička inspekcija, inače, svake godine, pred početak letnje sezone detaljno kontroliše turističke agencije, kako bi sprečili eventualne prevare i malverzacije sa aranžmanima. Dešavalo se da se agencija zatvori u jeku sezone i da putnici budu ostavljeni i bez para i bez putovanja. Zbog toga je, ističu turistički radnici, bitno da su agencije članice Nacionalne asocijacije turističkih agencija - JUTA, jer je to jedna od garancija da će putovanje biti i realizovano.

- Inspektori su zbog utvrđenih prekršaja podneli i 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 14 prekršajnih naloga, sa ukupnim iznosom kazni od 408.000 dinara - govore u Turističkoj inspekciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Putnik 24.05.2018 6:21

    Vest da su NEKE agencije zatvorene nama nista ne znaci. Verovatno su zatvorene one koje nisu imale "zaledjinu".
    Ovo ne govorim napamet jer agencija koju smo tuzili za nerealizivano putovanje a pre toga sve uredno placeno, jos uvek radi u Novom Sadu.
    " Vucemo" se po sudu ali novac nam nije vracen.
    Cemu bilo kakva dalja prica. Gde zivimo, nista cudno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prestanak sa radom oduzimanje licence turističke agencije licence žalbe građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana