Tekst objavljen: 15.06.2015 13:26        


Berza Saudijske Arabije će od danas dozvoliti inostranim investitorima da trguju akcijama, što je još jedan korak ka otvaranju konzervativne islamske kraljevine globalnoj ekonomiji. Analitičari, međutim, ne očekuju veći priliv sredstava prvog dana po otvaranju berze, prenosi agencija Frans pres.

Saudijska berza se otvara za strance

Inostrane banke, brokerske kuće, fondovi i osiguravajuće kompanije van Persijskog zaliva moći će direktno da investiraju na berzi, ukoliko ispunjavaju uslove. "I dalje postoje ozbiljne restrikcije za vlasnike inostranog kapitala. Ipak, ovo je prvi korak ka široj liberalizaciji privrede", navodi istraživačka kuća Kapital ekonomiks.

Da bi bili registrovani kao kvalifikovani inostrani investitori (QFI), strani ulagači moraju da imaju petogodišnje iskustvo i da upravljaju sredstvima vrednim najmanje 18,75 milijardi rijala (pet milijardi dolara). Svaki QFI moći će da drži maksimalno pet odsto akcija, a QFI zajedno sa svojim klijentima najviše 20 odsto bilo koje kompanije čijim se akcijama trguje na berzi.

Analitičari procenjuju da će inostrani investitori na saudijskoj berzi, vrednoj više od 500 milijardi dolara, držati oko 40 do 50 milijardi. Petinu saudijske berze čine petrohemijske firme, čija je zarada vezana za cene nafte koje su trenutno 40 odsto niže u odnosu na period pre godinu dana, navodi Kapital ekonomiks.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije ekonomija berza saudijska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana