Tekst objavljen: 17.03.2017 15:45        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici mogli bi nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte i posle juna, kada ističe ta mera, ukoliko se globalna ponuda zadrži na visokom nivou, izjavio je saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih. 

Saudijci spremni na manje pumpanje nafte i posle juna

"Ograničenja će ostati na snazi ukoliko zalihe i dalje budu iznad petogodišnjeg proseka i ukoliko ne primetimo da se kompanije i investitori osećaju dobro u pogledu stanja globalne naftne industrije", rekao je Al-Falih u intervjuu za "Blumbergov" TV kanal.

Članice OPEK-a će se sastati 25. maja kako bi odlučile da li da nastave sa rezanjem proizvodnje, u sklopu nastojanja da okončaju pad cena nafte koji je uzdrmao ekonomije zemalja izvoznika energenata širom sveta.

U SAD, više cene nafte, potpomognute odlukom OPEK-a da smanji proizvodnju, prouzrokovale su da skoče ulaganja u industriju eksploatacije nafte iz uljnih škriljaca, što bi, kako ocenjuje njujorška agencija, moglo doneti novi bum u proizvodnji i ugroziti OPEK-ov cilj o uravnoteženju tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte cena nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana