Tekst objavljen: 08.04.2016 10:32        


Cene nafte su odskočile danas, pri čemu se "brent" vratio na nivo iznad 40 dolara, pošto je tržište pod uticajem podataka o padu američke proizvodnje uoči sastanka naftaša ovog meseca u Dohi, na kome će razmatrati predlog o zamrzavanju produkcije "crnog zlata".  

Sastanak u Dohi sve bliži, cene nafte sve više

Američka proizvodnja nafte je smanjena za 10 puta u 11 nedelja, na 9,0 miliona barela dnevno u sedmici do 1. aprila, na najniži nivo od novembra 2014. godine, prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA), izveštava agencija AFP.

Komercijalne zalihe sirove nafte u SAD, vodećem svetskom potrošaču ovog energenta, takođe su pale, što ukazuje na rast tražnje.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku maju popela se za 76 centi (2,04 odsto) na 38,02 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" za juni je ojačala za 62 centa (1,57 odsto) na 40,05 dolara.

Cene su se juče povukle nakon oporavka od 5,0 odsto koji je bio podstaknut padom zaliha sirove nafte u SAD.

Trgovci su se sada usredsredili na sastanak naftaša u Dohi 17. aprila, na čelu sa Rusijom i Saudijskom Arabijom, koji će razgovarati o merama za stabilizaciju cena, uključujući i potencijalno zamrzavanje proizvodnje na nivou iz januara 2016.

Postoje protivrečni signali o tome da li će takav dogovor biti postignut.
Saudijska Arabija je saopštila da će pristati na limitiranje produkcije samo ako drugi proizvođači budu učinili to isto, dok je Iran poručio da nastavlja da povećava pumpanje nafte nakon ukidanja zapadnih ekonomskih sankcija u januaru.

"Na žalost, činjenice iz prošlosti ne ''govore'' u prilog tome da će proisteći bilo kakvo (konkretno) rešenje na sastanku u Dohi", izjavio je za AFP analitičar Dejvid Lenoks iz kompanije "Fet Provets" u Sidneju.
"Ipak, mnogo članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) trpi velike ekonomske štete, što ih može podstaći da se late određenih pozitivnih aktivnosti u pogledu smanjenja proizvodnje", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta nafta SAD zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana