Tekst objavljen: 06.12.2016 15:10        


Rusko ministarstvo energetike saopštilo je danas da će se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i nečlanice naftnog kartela sastati u subotu u Beču, nakon odluke o smanjenju globalne proizvodnje nafte. 

Sastanak OPEK-a s Rusijom i drugim nečlanicama u subotu

Iz ruskog ministarstva su rekli za agenciju AFP da će ruski ministar energetike Aleksandar Novak učestvovati na sastanku, do kog dolazi nakon što je Moskva najavila da je spremna da smanji proizvodnju "crnog zlata" za 300.000 barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine.

Posle više meseci neslaganja, članice OPEK-a su prošle nedelje postigle sporazum o rezanju proizvodnje nafte prvi put u osam godina.

Time je okončana višemesečna neizvesnost i volatilnost na tržištima ove sirovine, na šta je uticao sukob mišljenja ključnih igrača u naftnom kartelu u vezi s tim ko će snositi najveći teret smanjenja proizvodnje.

Cene nafte su na vest iz Moskve skočile snažnije nego što su mnogi analitičari očekivali.

Novak je pozvao ruske naftne kompanije da smanje proizvodnju u skladu sa odlukom.

Rezanjem pumpanja nafte za 300.000 barela dnevno, Rusija će proizvoditi oko 10,9 milijuna barela dnevno - što je veća količina nego kad je Rusija proletos pokušavala da dogovori zamrzavanje proizvodnje sa članicama OPEK-a, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte opek-a crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana