Tekst objavljen: 02.06.2016 9:25        


Članice kartela proizvođača nafte (OPEK) sastaju se danas u Beču, ali je malo verovatno da će doći do promene politike te organizacije pošto su cene nafte značajno povećane od početka godine.

Sastanak OPEK-a, bez ograničenje proizvodnje

Nafta je sada na oko 50 dolara po barelu, što je rast od oko 80 odsto od januara, čime su siromašniji proizvođači poput Alžira, Venecuele i Nigerije pod manjim pritiskom, a postoje i naznake da će cena i dalje rasti.

U vreme drastičnog pada cena, početkom godine, kada je nafta bila na 13-godišnjem minimumu, mnoge siromašne članice OPEK-a su zatražile da se ograniči proizvodnja pošto je izvoz tog energenta njihov glavni izvor prihoda.

Ministri za naftu 13 članica OPEK-a će se sutra, verovatno, opredeliti za status kvo, navodi agencija Associated Press i prenosi mišljenje analitičara Odeljenja za istraživanje sirovina Komercbanke (Commerzbank) da se očekuje sastanak bez dogovora o ograničenju proizvodnje.

Cene nafte, koje su pre dve godine bile iznad 100 dolara, pale su zbog preplavljenosti tržišta čemu su doprineli američki proizvođači koji crpe naftu iz škrljica, povratak na tržište velikih izvoznika i strategija Saudijske Arabije.

Višku nafte na tržištu dodatno su doprineli Irak, koji obnavlja proizvodnju, i Iran, koji se vraća na tržište posle ukidanja međunarodnih sankcija.

Iako se može očekivati dalji rast, cene nafte se verovatno zadugo neće vratiti na iznad 100 dolara, budući da to zavisi, između ostalog, i od dogovora u kojem treba da učestvuju Saudijska Arabija i Iran, najveći bliskoistočni rivali koji se oštro sukobljavaju za dominaciju u regionu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte opek-a proizvodnja nafte nafta na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana