Tekst objavljen: 09.09.2016 15:27        


Za Iran je preuranjeno da razgovara o zamrzavanju proizvodnje sirove nafte na sastanku globalnih proizvođača "crnog zlata" kasnije ovog meseca u Alžiru, izjavio je Mohsen Gamšari, direktor za međunarodne poslove u državnom preduzeću "Nešenel Irainan Oil Co". 

Sastanak o zamrzavanju proizvodnje nafte

"Iran će biti spreman da odlučuje o ograničavanju proizvodnje tek kada produkcija dostigne nivo na kom je bila pre uvođenja međunarodnih sankcija zemlji", rekao je Gamšari u jednom intervjuu u Singapuru, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Menadžer iranske državne naftne kompanije je dodao da će taj nivo, od nešto malo iznad 4,0 miliona barela dnevno, možda biti dostignut do kraja 2016. ili početkom iduće godine.

Iran sada pumpa oko 3,8 miliona barela nafte dnevno.

Cena nafte na nivou između 40 do 50 dolara za barel je "razumna" i tržište je u "stabilnom stanju", ocenio je Gamšari, pohvalivši se da "Nešenel Iranian Oil" kompanija može da preživi s tim cenama, jer su njeni troškovi proizvodnje manji od 10 dolara po barelu.

Ova zemlja Persijskog zaliva postavila je cilj da u tekućoj godini izvozi 2,2 miliona barela sirove nafte dnevno, a očekuje se da će nivo izvoza iz vremena pre sankcija, od 2,35 miliona barela dnevno, dostići iduće godine, navodi "Blumberg".

Njujorška agencija ocenjuje da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), uključujući Saudijsku Arabiju, kao i proizvođači izvan naftnog kartela, poput Rusije, morati da se uhvate u koštac sa iranskim insistiranjem na tome da nastavi sa povećavanjem isporuka dok ne ostvari svoj zacrtani cilj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta opek-a iran crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana