Tekst objavljen: 15.04.2018 11:31        


Sve više je domaćinstava u kojima veš-mašina radi posle ponoći i gde se ručak sprema još u zoru. Tako se svi kućni poslovi obave sa manje para, jer je niža, noćna tarifa čak četiri puta povoljnija od dnevne. Iako uvek traje osam sati, jeftina struja ne počinje svuda u isto vreme.

Šarolika noćna tarifa

- Radi obezbeđivanja uravnoteženog rada elektroenergetskog sistema i sprečavanja preopterećenja uređaja, doba primene "niže dnevne tarife" počinje između 22.00 i 24.00 i traje neprekidno osam časova - kažu u "Elektroprivredi Srbije".Crvena lampica na brojilima najpre se "pali" u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa. Po povoljnijim cenama struja se u ovom delu naše zemlje koristi do šest časova ujutru. Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, i to do sedam časova.

- Na području Beograda signal za promenu tarife na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog

CENE PO ZONAMA

Kilovat struje u višoj, dnevnoj tarifi u zelenoj zoni kod dvotarifnih brojila košta 5,962 dinara, dok je u nižoj tarifi 1,491 dinar. U plavoj zoni kilovat je tokom dana 8,943, a noću 2,236 dinara. I u najskupljoj, crvenoj zoni postoji velika razlika. Danju je kilovat-čas 17,887, a u nižoj tarifi, odnosno tokom noći, 4,472 dinara.
centra distribucije - ističu u EPS. - Niža tarifa primenjuje se od 24.00 do osam časova svakog dana, bez obzira na neradne dane, državne ili verske praznike.U EPS tvrde da je doba primene niže tarife određeno metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje, koju je usvojila Agencija za energetiku Srbije (AERS).

- S obzirom na to da se signal za promenu tarife šalje automatski, ne postoji mogućnost da se u doba niže tarife primenjuje skuplja - naglašava srpski proizvođač struje. - Korisnici koji sumnjaju da brojilo nepravilno registruje potrošnju električne energije mogu to da prijave nadležnoj elektrodistribuciji, čiji zaposleni će proveriti navode i korigovati sve eventualne nepravilnosti.

POMERANjE časovnika tokom zimskog i letnjeg računanja vremena dovelo je mnoge potrošače u sumnju da li te promene utiču na vreme kada se aktivira jeftina struja. U EPS naglašavaju da se signal za promenu tarife šalje automatski, pa da ta pomeranja nikako ne utiču na vreme kada startuje niža tarifa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS jeftina struja račun za struju ušteda električne energije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana