EUR 117,57 USD 103,88 CHF 110,20

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 08.07.20. :: 117.5885 rsd

Tekst objavljen: 15.01.2019 12:55        


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da prekvalifikacija u oblasti IT daje dobre rezultate i da je potrebno da se program prekvalifikacije proširi i na druga zanimanja.

Šansa da bivši gimnazijalci bez fakulteta nađu posao

On kaže da je krajem prošle godine održao sastanak sa direktorima Nacionalnih službi za zapošljavanje i da im je dao zadatak da na terenu anketiraju poslodavce i vide koja su im zanimanja potrebna.

"Uradili smo akcioni plan za 2019. godinu. U njemu ima nešto manje IT stručnjaka nego što je ranije bilo planirano, ali je sada dosta drugih zanimanja koja nedostaju i biće u našem fokusu", rekao je Đorđević.

Prekvalifikacije će posebno biti usmerene na ljude koji su završili gimnazije i nisu nastavili fakultet, te će prekvalifikacijom moći da dođu do zanimanja.

Najtraženiji profili su,dodaje, kuvari, konobari, vozači, operateri na CNC mašinama, zavarivači, mašinski tehničari, dok što se tiče visoke stručne spreme tu su ekonomisti, inženjeri mašinstva, profesori stranih jezika, lekari sa određenim specijalizacijama.

Zamenik direktora NSZ Petar Jarić kaže da se na evidenciji Nacionalneslužbe za zapošljavanje trenutno nalazi manje od 550.000 ljudi dok je pre četiri godine bilo 750.000 ljudi.

Najtraženiji profili su, dodaje, kuvari, konobari, vozači, operateri na CNC mašinama, zavarivači, mašinski tehničari, dok što se tiče visoke stručne spreme tu su ekonomisti, inženjeri mašinstva, profesori stranih jezika, lekari sa određenim specijalizacijama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zapošljavanje zapošljavanje mladih prekvalifikacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.16

ostavite komentar