Tekst objavljen: 18.12.2013 10:00        


Sudeći po tome koliko se stanova u Srbiji prodaje, broj podstanara se neće bitno smanjiti ni sledeće godine, naročito zato što za narednu godinu nisu predviđene ni subvencije za stambene kredite.

Samo u Beogradu 150.000 podstanara, stan niko da kupi

Od početka godine, pokazuju podaci Poreske uprave, prodato je 20 odsto manje nekretnina nego u 2012. Manje se kupuje, manje i gradi, a s druge strane, raste broj onih koji uzete stambene kredite ne mogu da otplate.

Osnivač Beogradskog sajma nekretnina Dušica Gaković kaže da potreba za stanovima postoji, ali za stanovima koji će imati odličan kvalitet i imati tržišno orijentisanu cenu. - Kupci čekaju da se pojavi više nekretnina na tržištiu i da im cene padnu - ocenjuje Gaković.
Samo u Beogradu trenutno ima više od 150.000 podstanara, a u mnogim stanovima i više generacija živi u oko 50 kvadrata. Svi bi oni bili potencijalni kupci stanova kada ne bismo imali najveću cenu kvadrata u Evropi u odnosu na kupovnu moć.

Podaci Poreske uprave pokazuju da je ove godine u Srbiji prodato za petinu manje stambenih objekata nego prošle, a u Beogradu za četvrtinu.

Od 2009. godine smanjuje se i broj onih koji kupuju stanove na kredit. Ove godine je u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita primljeno 6.500 zahteva što je oko 300 zahteva manje nego prošle. Od 2005. godine osigurano je 76.000 kredita, a 530 stanova otišlo je na doboš.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Maja Kosovčević kaže da ove godine imaju 130 kredita po kojima je NKOSK otpočela plaćanje. To znači, kako kaže, da je banka raskinula ugovor o kreditu sa korisnikom i započela postupak prodaje nepokretnosti.

Najveće interesovanje je za kredite za kupovinu stanova u novogradnji koje subvencioniše država kako bi pomogla građevinu. Od 1.700 odobrenih subvencionisanih kredita 500 je za stanove koje gradi država.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kredit za stan stan na kredit podstanari stambeni krediti stambeni kredit cena stanova cene stanova kupovina stana stanovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana