Tekst objavljen: 28.10.2013 10:00        


Većina nas kalkuliše koji račun će, kada stigne plata, prvo da plati. Oko pola miliona građana Srbije kasni u plaćanju komunalija. Precizni podaci o obimu dugova ne postoje, ali procenjuje se da svako peto domaćinstvo ne plaća redovno bar jedan račun, a sve se više podižu krediti kako bi se izmirile nagomilane obaveze.

Samo na komunalije damo trećinu svega što zaradimo

Za fiksne troškove četvoročlane porodice potrebno je čak 40.000 dinara. Nakon poskupljenja grejanja, struje i gasa, treba nam i do 1.500 dinara više u odnosu na septembar.

Prema najnovijim podacima, na stan, vodu, struju, gas i ostale energente treba da izdvojimo i do 15 odsto od ukupnih primanja domaćinstva. Telefoniranje, internet, kablovska pojedu još oko pet odsto prihoda, a za prevoz damo čak osam odsto od svega što zaradimo.

Uprkos raznim oprostima i reprogramima, uz pad zaposlenosti i kupovne moći, konstantno pada i procenat izmirenja računa domaćinstava. Građani Srbije najređe plaćaju račune za struju i grejanje, a zbog stalnih isključenja, najredovniji su u plaćanju računa za fiksne i mobilne telefone.



Tako su mnogi spremni da mesecima zaborave na odlazak na šalter distribucije kako bi platili račun za struju, ali će u isto vreme izmiriti dva, a moguće i tri računa za mobilni telefon.

I kablovski operateri su rigorozni, televizor, tako, već posle drugog meseca neplaćanja ostane nem, a ako preko njih građani plaćaju i internet, neplatišama prvo smanjuju brzinu, a zatim, takođe, isključuju signal. Zato su dugovanja za kablovsku, kako navode neki od operatera, relativno mala.

Inače, kako kažu u naplatnim službama svih komunalnih preduzeća, telekomunikacionih kuća i kablovskih operatera, najredovnije platiše su, uprkos tome što imaju u proseku najniže prihode - penzioneri.

Mnogima se desilo da su zbog greške u knjiženju platili isti račun za komunalne usluge dva puta i to samo zato što nisu čuvali račune kao dokaz o uplati. Uplatnice je potrebno čuvati minimum godinu dana, dok neki savetuju građanima da ih ne bacaju ni u narednih 10 godina.

Građani koji ne plaćaju račune u nadi da će zastariti, greše, tvrde javna preduzeća. U najvećem broju slučajeva, pre roka zastarevanja sledi opomena, pa utuženje, a nakon toga ne samo da će potrošač morati da izmiri dug i kamate, nego će platiti i sudske troškove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje računa računi plaćanje komunalija komunalije troškovi života životni troškovi Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana