Tekst objavljen: 24.12.2019 12:55        


Sindikati nameravaju da od vlade zatraže da ukine oporezivanje isplate takozvane trinaeste zarade. Poslodavci moraju da plate porez od 64 odsto

Samo 1% zaposlenih u Srbiji dobija 13 platu

Sinonim je za neke davne dane. I dalje je prebroji poneko u Srbiji, mada je takvih sve manje. A i poslodavci, oni retki koji je praktikuju,danasje "krste" novim imenima. Trinaestu platu, bonus, nagradu ili da na sve popularniju "božićnicu," prema procenama sindikata prima svega jedan, najviše dva odsto radnika. To znači da ih je najviše 45.000. Na isteku uspešne godine isplaćuju je poneka javna preduzeća, strane kompanije i retka preduzeća koja su sačuvala staru tradiciju.

Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata veruje da bi nagradnu platu u Srbiji isplaćivalo više poslodavaca kada bi ona bila - neoporezovana. Nameravaju zato da pred Vladu izađu sa takvom inicijativom.

Oni bi makar redovnu

Dok tek svaki stoti, u boljem slučaju svaki 50. radnik u Srbiji, čeka zasluženu nagradu, mnogo je više zaposlenih koji nikako da dočekaju i redovnu platu.- Na drugom kraju je sigurno 200.000 radnika kojima i dalje plata kasni i ne primaju je redovno - kaže Ranka Savić. - Ta brojka je iz godine u godinu manja, ali zaposlenih kojima se duguje zarada, nažalost, ima i dalje. Najveći problem je bio u firmama u restrukturiranju, kojih više nema toliko. Sada su to uglavnom domaći privrednici koji kubure sa likvidnošću, imaju blokirane računa, a nisu u stečaju.


- U Nemačkoj čak 55 odsto poslodavaca isplaćuje "božićnice". U Italiji ih je 27 odsto, a prema našim podacima u Srbiji jedan, najviše dva odsto - kaže Ranka Savić, predsednica ASNS. - Mi verujemo da je razlog tome što se kod nas, za razliku od Evropske unije, ta isplata oporezuje kao i redovna plata sa 64 odsto. Zato ćemo vrlo brzo od Vlade tražiti da ova isplata bude neoporezovana. To bi bila stimulacija kompanijama da je daju svojim radnicima i tako ih motivišu. Nema razloga da strane kompanije, koje u matičnim zemljama imaju tu praksu, to ne rade i u Srbiji. Verovatno ih koči činjenica da bi na taj izdatak još 64 odsto dali državi.

Iako je u doba društvenih preduzeća, rukovodstvo praktikovalo da sebe i radnike nagradi 13. platom, današnji srpski poslodavci ne vide smisao takve "velikodušnosti".

- Uopšte se ne možemo pohvaliti isplatama 13. plate. Prema podacima našeg sindikata, nju isplaćuju pojedina opštinska, gradska i republička javna i državna preduzeća - dodaje Ranka Savić. - To je bila praksa u "Telekomu", mada je prošle godine izostala zbog investicija, koje je kompanija imala. Isplaćivala ju je nekada i "Pošta", a u "Milanu Blagojeviću" u Lučanima se dešavalo da daju i 14 plata u jednoj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Metalac" iz Gornjeg Milanovca ima tu praksu. Uspešne strane kompanije praktikuju isplatu bonusa i to najčešće zovu "božićnice". Više kompanija je to čak ubacilo u kolektivni ugovor. Poslednji takav ASNS je potpisao sa "Gorenjem" iz Valjeva. "Filip Moris", takođe, isplaćuje bonuse, kao i pojedine nemačke kompanije u Vojvodini. Naši poslodavci još ne shvataju koliko je važno stimulisati radnike. Ako učestvuju u dobrom rezultatu, imaju nagradu, oni će kompaniju osećati kao svoju. Ne rade korporacije u inostranstvu to tek tako, bez razloga.

Kada je reč o "Pošti Srbije", ovo javno preduzeće je svojim radnicima i ove godine podelilo deo prošlogodišnjeg profita.

- JP "Pošta Srbije" je tokom 2019. godine u mesecu aprilu i septembru izvršilo isplatu na ime učešća zaposlenih u ostvarenoj dobiti iz poslovne 2018. godine u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora za JP "Pošta Srbije" - rečeno je "Novostima" u ovom javnom preduzeću.

Mnoge kompanije u privatnom vlasništvu velikih korporacija zadržale su princip novogodišnjeg darivanja svojih radnika, samo što to nazivaju drugim imenima. Zaposleni u jednoj takvoj kompaniji u Srbiji navode da njihova firma primenjuje malo drugačije mehanizme obračuna novčanih nagrada u odnosu na ono što je poznato kao 13. plata.

- Zaposleni u našoj kompaniji se uvek nagrađuju krajem poslovne godine - navodi naš izvor. - Ali, tu nije reč o jednostavnoj isplati plate, linearno, svim zaposlenima. Iznosi zavise od poslovnog rezultata ostvarenog na nivou celog preduzeća i rada konkretnih sektora. Tako, ukoliko zaposleni u prodaji ostvare izuzetne rezultate, imaće poseban, uvećan, obračun godišnje nagrade u odnosu na druge radnike. To važi i za ostale sektore.

1 komentar

  1. User image
    Vladimir 25.12.2019 9:17

    Sindikati nisu u stanju da se izbore, da otpremnina prilikom prestanka radnog odnosa ne bude oporezovana a kamo li 13 plata, koju kao što rekoste prima 1% zaposlenih.
    E sad možda sindikalne vođe primaju 13 platu pa se I izbore.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
13. plata praznici Srbija 1 odsto radnika prima 13. platu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana