Tekst objavljen: 23.05.2017 15:06        


Potražnja za stanovima sa visokim plafonima je konstantna, uprkos luksuznoj novogradnji. Uglavnom ih ima na Vračaru, Savskom vencu i Starom gradu. Veće su kvadrature, pa su pogodni za izdavanje firmama

„Salonci” ne izlaze iz mode

Komfor salonskih stanova i njihov specifičan šmek uspešno odolevaju konkurenciji - luksuznim stanovima u novogradnji.

NAJVEĆA PONUDA U CENTRU

Stari grad i Vračar su beogradske opštine s najviše ovakvih stambenih objekata. Knez Mihailova je najtraženija, a s obzirom na to da se slobodni stanovi za prodaju sa ove lokacije retko pojavljuju na tržištu, odu začas.

Takve lokacije su gornji Dorćol, potez od Saborne crkve do Ulice Strahinjića bana i na Vračaru, tzv. Vračarski plato, Krunska, Njegoševa, Svetozara Markovića, Koče Kapetana.

Stanovi u Knez Mihailovoj su u deficitu, pa se prodaju po mnogo većim cenama. Jeftinije su lokacije Bulevar despota Stefana, ulice Cara Dušana, Džordža Vašingtona...

Prema iskustvima agenata za nekretnine, u prestonici postoji konstantna potražnja za saloncima, a trenutno je mnogo veće interesovanje kupaca nego što je ponuda ovakvih stambenih jedinica.

Iako je investicija u ovakve "kvadrate" praćena i dodatnim troškovima renoviranja, kupaca salonskih stanova ima i uglavnom su strogo profilisani. Nostalgija za nekadašnjim domovima u kojima su odrastali, kao i prednosti ovakvih uslova življenja najčešće su ono što ih opredeljuje za ulaganje u ove "kvadrate".

- Visina plafona, koja je veća od standardne, odvojeni spavaći deo od salona i dnevnog boravka, više mokrih čvorova, zanimljivi estetski detalji, kao i dvostrana ili trostrana orijentisanost, ono su što privlači kupce - kaže Nemanja Miljković iz "Divis nekretnina".

- Takođe, mnogi od njih kupuju stanove za izdavanje, a salonci su popularni i za zakup. Poslednjih godina sve je više onih koji jeftino kupuju ove stanove, renoviraju ih, pa ih prodaju po znatno višim cenama.

Ipak, nedostatak svetlosti, nepostojanje liftova i specifičan raspored, koji je teško prekrojiti, razlozi su zbog kojih druge ipak odbijaju ovakvi stanovi.

- Ipak, oni koji ne ciljaju isključivo na salonce pre se opredeljuju za novo pogotovo uslovima gde imamo sve više luksuznih stanova i kompletno sređenih prostora - kažu agenti. - Stari stanovi zahtevaju radove na vodovodnim i elektroinstalacijama, kao i zamenu stolarije. Često nemaju terase ili su orijentisani ka zajedničkim dvorištima i svetlarnicima. Zapušteni i prljavi ulazi su takođe problematični.

Cene ovakvih nekretnina znatno je viša u odnosu na cenu prosečnih "kvadrata" u Beogradu.

- Za stanove u izvornom stanju treba izdvojiti od 1.800 evra, a to su delovi u donjem Dorćolu, oko Kalenića i Slavije, pa do 3.000 evra za Kalemegdan, Kosančićev venac, Cvetni trg, Krunsku ili Njegoševu ulicu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena kvadrata cena nekretnine luksuzni stanovi kupovina stana salonski stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana