Tekst objavljen: 02.04.2015 14:55        


Očuvanje bezbednosti na domaćem internet prostoru bila je tema predavanja koje su organizovali Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) i Udruženje studenata informatike FONIS na Fakultetu organizacionih nauka.

Sajber bezbednost traži sajber znanje

"Najveći problem danas je to što su resursi da se napravi ozbiljna šteta nekom web sajtu ili kompaniji veoma mali, a resursi potrebni za njihovu odbranu - ogromni, rekao je direktor kompanije "Mainstream" Boško Radivojević.

On je podsetio da je trenutno oko 10 milijardi uređaja povezanih na Internet, a da će ih do 2020. godine biti i preko 50 milijardi, što dodatno povećava rizik od sajber napada.

U Srbiji trenutno ima 2,85 miliona korisnika Interneta, od čega 1,16 miliona kupuje i prodaje preko ove globalne mreže, dok svega jedna trećina internet korisnika iz Srbije svoj onlajn sadržaj čuva na serverima u našoj zemlji.

Predstavnik kompanije "Gerzić || Ašociates" Luka Gerzić rekao je da ljudi ne žele da nepoznate osobe imaju uvid u njihove bankovne račune, elektronsku poštu ili prate njihovo kretanje, "a sve to, uz malo veštine i vremena, danas lako otkrijete".

"Nemam šta da krijem, nisam uradio ništa loše", prema njegovom mišljenju nije izgovor za neodgovorno ponašanje na Internetu.

Fondacija RNIDS saospstila danas da će serija predavanja na temu sajber bezbednosti biti nastavljena na domaćim fakultetima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
online bankarstvo sajber kriminal serveri online prodavnice elektronsko trgovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana