Tekst objavljen: 16.04.2017 13:08        


Međunarodni sajam građevinarstva SEEBE održaće se od 19. do 23. aprila u Beogradu, a organizatori najavljuju učešće preko 550 izlagača iz 30 zemalja i očekuju 41.000 posetilaca. "Sajam građevinarstva igra značajnu ulogu u afirmaciji građevinske struke, a ove godine je, pored novih izlagača, primetan i povratak kompanija koje nisu bile prisutne nekoliko godina", izjavila je zamenica generalnog direktora Beogradskog sajma Gorica Škipina na konferenciji za novinare.

Sajam građevinarstva od 19-23. aprila

Izlagači su se, prema njenim rečima, potrudili da nastupe sa brojnim novitetima, a ove godine posetioci će biti u prilici da, posle osam godina, vide kran kao glavni simbol gradjevinarstva, koji će se, kako kaže, ponosno izdizati iznad sajamskih kupola.

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović je navela da je građevinarstvo dugi niz godina, posebno od 2008., beležilo samo pad, ali je sa dolaskom nove vlade počelo da se diže na noge, "zahvaljujući donošenju seta novih zakona, koji su doneli Srbiji mnogo dobrih stvari".

"Istakla bih Zakon o planiranju i izgradnji koji je stupio krajem 2014. godine, a zahvaljujući kom je Srbija dobila mnogo dobrih stvari", rekla je Damnjanović.

Podsetila je i na uvođenje izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, koje, kako navodi, obezbeđuju transparentnost, korupciju svode na najmanju moguću meru, a investitorima omogućavaju da brzo dođu do dokumentacije kako bi svoj projekat što brže realizovali.

"Pre uvođenja ove reforme, u Srbiji se čekalo 264 dana na izdavanje dozvole. Danas, prosečno vreme za izdavanje građevinske dozvole je pet dana", precizirala je ona.

U Srbiji je, ističe Damnjanović, registrovano oko 28.000 privrednih subjekata koji se bave građevinarstvom, a u tom sektoru je zaposleno 115.000 ljudi.

"Međutim, prosečna plata u tom sektoru je samo 41.000 dinara i time nismo zadovoljni", istakla je, dodajući da se Ministarstvo trudi da stvori sve uslove kako bi građevinarstvo išlo uzlaznom putanjom.

Kako dodaje, učesće građevinarstva u ukupnom BDP-u je trenutno pet procenata, a cilj je da do 2020. godine to bude bar 7,0 posto.

Takođe je naglasila da je Ministarstvo građevinarstva od prvog trenutka uzelo učesće kao generalni pokrovitelj u organizaciji sajma, a ove godine će svoj štand imati u Hali 4.

U okviru sajma će se u Hali 2A održati i najveći međunarodni sajam u oblasti prirodnog kamena i prateće industrije, koji će okupiti učesnike iz više od 20 zemalja regiona i sveta.

Izlagači će, prema rečima organizatora, nastupiti u šest hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, a ovogodišnji moto sajma je "Zlatna grana srpske privrede".

Prema najavi Beogradskog sajma, ova manifestacija će okupiti vodeće kompanije iz svih segmenata građevinske industrije iz Srbije i regiona, kao i iz Austrije, Bugarske, Češke, Italije, Kine, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Turske, i drugih država.

Na 36.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, biće predstavljeni građevinski materijali, mehanizacija, hemija u građevinarstvu, prefabrikovani sklopovi za građenje, instalacije, sanitarije, alati, podne i zidne obloge, klimatizacije i grejanje, rasveta i montažni objekti.

Posetiocima sajma odobravaće se ekskluzivne sajamske pogodnosti i popusti od 5 do 30 posto na proizvode i usluge izlagača.

Radno vreme manifestacije je od 10 do 19 časova, a cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne posete 200 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodni sajam sajam građevinarstva Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana