Tekst objavljen: 15.04.2017 11:21        


VAŠINGTON, 15. aprila (Tanjug) - Kina i Nemačka ne manipulišu vrednošću sopstvenih valuta kako bi stekle nezakonitu trgovinsku prednost, ali obe države moraju učiniti više kako bi smanjile svoj veliki suficit u trgovini sa SAD, saopštilo je američko Ministarstvo finansija. Američke vlasti su, takođe, pozvale Kinu da dozvoli rast juana i da dodatno otvori svoju trgovinu, prenosi agencija Frans pres.

SAD:Berlin i Peking da smanje suficit u trgovini sa SAD

"Kina trenutno ima izuzetno veliki bilateralni trgovinski suficit sa SAD, koji ukazuje na potrebu za dodatnim otvaranjem kineske ekonomije za američku robu i usluge", kao i za bržim reformama namenjenim podsticanju potrošnje domaćinstava, navodi se u izveštaju Ministarstva o valutnoj politici.

SAD ipak nisu označile Kinu kao manipulatora valutom, uprkos upornim obećanjima predsednika te države Donalda Trampa za vreme njegove predizborne kampanje da će to učiniti čim preuzme dužnost.

Umesto toga, u prvom izveštaju o valutnoj politici, Trampova administracija je izdvojila Kinu i pet drugih država kao one čije politike valutnog kursa treba pratiti, prenosi AP.

Istih šest država - Kina, Japan, Nemačka, Južna Koreja, Tajvan i Švajcarska - navedene su i u prethodnom izveštaju o kursu valuta, iz oktobra, koji je sačinila administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana