Tekst objavljen: 24.04.2017 9:38        


PEKING, 24. aprila (Tanjug) - Potez Vašingtona da istraži uvoz čelika mogao bi da pokrene trgovinski spor između Sjedinjenih Američkih Država i njenih glavnih trgovinskih partnera koji će verovatno pribeći osveti, piše danas u uvodniku dnevnik Čajna Dejli. 

SAD s istragom o uvozu Ćelika rizikuju odmazdu

Kako navodi agencija Rojters, ovaj članak je do sada najžešći zvanični odgovor americkom predsedniku Donaldu Trampu koji je u četvrtak pokrenuo istragu protiv kineskih i drugih proizvođača zbog isporuka jeftinih proizvoda od čelika u SAD.

"Pokretanjem neopravdane istrage o uvozu čelika pod izgovorom zaštite nacionalne bezbednosti, čini se da SAD pribegavaju unilateralizmu za rešavanje bilateralnih i multilateralnih problema", piše Čajna Dejli.

Istraga bi mogla da rezultira pokušajem SAD da ograniče uvoz, što će pogoditi interese brojnih glavnih trgovinskih partnera, uključujući Kinu, navodi se u tekstu.

"Ako Sjedinjene Države preduzmu protekcionističke mere, onda će druge zemlje verovatno pribeći opravdanim akcijama odmazde protiv američkih kompanija koje imaju preimućstvo... u oblastima kao što su finansije i visoka tehnologija, što će voditi ka politici ''milo za drago'' i trgovinskom ratu koji nikome ne koristi", konstatuje list.
U uvodniku se pozivaju Sjedinjene Američke Države, kao najveća svetska ekonomija, da koriste mehanizme u okviru Svetske trgovinske organizacije za rešavanje spora u vezi sa čelikom.

"Smanjenje uvoza neće promeniti slabu konkurentnost američkih proizvođača, niti će obnoviti američku proizvodnju ili vratiti radna mesta, kako se nada predsednik Tramp", dodaje Čajna Dejli.

Rojters navodi da je ovo značajan iskorak u odnosu na zvanične komentare Pekinga prošlog petka.
Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang izjavio je u petak na brifingu da Peking treba da sagleda pravac bilo kakve američke istrage pre nego što bude doneo sud o tome.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana