Tekst objavljen: 17.03.2016 9:02        


Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) zadržala je referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, pošto je snizila prognozu američkog privrednog rasta, navodeći kao razlog "mlak" tempo poslovnih investicija i izvoza. 

SAD: Fed zadržao isti nivo referentne kamate stope

Ipak, Fed i dalje očekuje moguća dva povećanja kamatnih stopa u ovoj godini, navodeći da privreda nastavlja da raste "umerenim tempom, uprkos globalnim ekonomskim i finansijskim kretanjima u poslednjih nekoliko meseci", prenosi agencija Frans pres.

Revidirajući svoje optimistične prognoze iz decembra, Federalni odbor za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), kreator politike Feda, saopštio je da očekuje rast američke privrede u ovoj godini od samo 2,2 odsto umesto ranije prognoziranih 2,4 procenta.

"Globalna ekonomska i finansijska kretanja i dalje predstavljaju opasnost", naveo je FOMC u saopštenju.
Takođe je dodao da će inflacija verovatno ostati vrlo niska na 1,2 odsto do kraja godine, što je daleko skromnije od 2,0 procenta koliko je targetirano Fedovom politikom.

Kao posledica toga, zvaničnici FOMC-a su odustali od svojih prethodnih projekcija o četiri povećanja kamate za po četvrt procentnih poena i ove godine, nakon podizanja kamatnih stopa na federalna sredstva na 0,25 o 0,50 odsto u decembru.

Prema najnovijim projekcijama kreatori politike centralne banke očekuju stopu od oko 0,9 posto do kraja godine u proseku, što znači eventualno dva povećanja ove godine, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed odluka feda referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana