Tekst objavljen: 27.05.2014 14:51        


Čak četvrtina Amerikanaca za penziju nije uštedela apsolutno ništa, pokazuju službeni podaci koje prenose američki mediji. Razlozi za ovakav pristup prema svojoj finansijskoj sigurnosti u penziji su različiti.

SAD: Četvrtina za penziju nije uštedela apsolutno ništa

Tako jedan deo Amerikanaca uopšte nije razmišljao o štednji za penziju, drugi pak nisu znali kako da uštede, a treći je razlog najgori, to što je deo građana smatrao da ne može da priušti štednju za penziju.

Najlošija situacija je među mlađima. Naime, čak 32 posto ispitanika između 18 i 29 godina još uvek nije započela da štedi za "stare dane".

Analitičari vide dva razloga zašto mladi ne misle o starosti. Naime, dobar deo njih "na glavi" ima studentske kredite koje će otplaćivati još godinama, a i mnogi mladi smatraju kako do odlaska u penziju imaju još dosta vremena.

Međutim, početi nešto kasnije da štednjom i nije najbolji pristup. Naime, čak polovina ispitanika u 40-ima žali zbog svojih investiconih odluka koje se tiču penzije.

Da američka srednja klasa sve slabije zarađuje (ili sve lošije zna da upravlja ličnim finansijama) dokazuje i podatak da 46 posto ispitanih ocenjuje da im prosečni prihodi ne dopuštaju "luksuz" penzijske štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Sale 27.05.2014 15:36

    Primer coveka koji radi u Chicago-u: zaradjuje $23/hr no, posle poreza koji se odbija automatski na banku mu leze $1365 svakih 14 kalendarskih dana. Od ovog novca treba platiti zdravstveno osiguranje, auto-osiguranje, smestaj (kredit za kucu), kredit za auto, i ostale sitnije potrebe tokom meseca.
    Porez za kucu samo recimo je u proseku $6,000.00 USD... dakle, $500 kesh para od ove mesecne plate ide samo na porez, a tu se ne racuna rata za kucu sa kamatom.

    Ovo je cisto da se razbiju iluzije kako u Americi moze da se ustedi. Ovaj sistem je takav da prakticno drzi coveka na ivici robovlasnickog primenjivog sistema, gde nikada nista nisi siguran sto je 2008-a i pokazala. Mnogi su izgubili mnoooooogo novca iz penzionih fondova, jer su investitori prakticno koristili novac ljudi za svoje bogacenje i kada je kriza nastupila, sve otislo u majcinu.

    Zato se niko i ne odlucuje da "stedi" tj uplacuje svoje privatno penziono, jer ce opet za par godina biti isto: pljacka na sasvim legalan nacin!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzija penzije penzioneri penzionisanje SAD sjedinjene američke države Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana