Tekst objavljen: 06.06.2015 16:00        


Rusija je u maju proizvela 45,29 miliona tona nafte, 1,6 odsto više nego u istom mesecu 2014. godine, i sa prosečnom dnevnom prozvodnjom od 10,708 miliona barela izbila je na prvo mestu u svetu, pretekavši Saudijsku Arabiju.  

Rusija prva u svetu po proizvodnji nafte

Prema podacima Centralne dispečerske uprave Toplotno energetskog kompleksa Rusije, to je niže od postsovjetskog rekorda postavljenog u januaru ove godine koji iznosi 10,713 miliona barela dnevno, preneo je Finmarket.ru.

Saudijska Arabija, drugi po veličini proizvođač nafte u svetu i najveći u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), u maju je proizvodila u proseku 10,25 miliona barela dnevno.

Proizvodnja u Rusiji se pokazala prilično otporna na pad cena i u narednih godinu-dve zemlja neće imati problema sa održavanjem proizvodnje, rekao je agenciji Blumberg stručnjak Oksfordskog instituta ze energetske studije, Džejms Henderson, specijalizovan za rusku naftnu industriju.

Analitičar Blumberga za naftu i gas, Džulian Li, ukazuje da proizvodnja u Rusiji raste zbog povećane proizvodnje kondenzata gasa i visokokvalitetne lake nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta rusija nafta proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana