Tekst objavljen: 22.04.2015 10:39        


Britanska agencija Rojters ocenuje razgovor grčkih zvaničnika i šefa ruske gasne kompanije Gasprom, Alekseja Milera, kao konstruktivan, i smatra da bi dve strane uskoro mogle postići dogovor o gradnji gasovoda koji će dopremati ruski gas do Evrope preko teritorije Grčke.

Rusija gradi gasovod preko Grčke

"Gradnja gasovoda je od velikog značaja za našu zemlju i nalazi se među našim prioritetima. Nastavljamo pregovore sa ruskom stranom i nadamo se da ćemo uskoro postići dogovor", izjavio je grčki ministar za energetiku, Panajotis Lafazanis novinarima u Atini, nakon jučerašnjeg sastanka sa Milerom, prenosi agencija Rojters.

Posle prošlogodišnjeg odustajanja od gradnje 40 milijardi dolara vrednog gasovoda Južni tok, Rusija je donela odluku o gradnji takozvanog Turskog toka, koji će preko Turske, zatim ispod Crnog mora ići do Grčke.

"Rusko-evropski konzorcijum može da sprovede ovaj projekat. U ovom trenutku postoje evropske kompanije koje su zainteresovane za ovaj projekat", rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, Gasprom garantuje da će, po završetku gradnje deonice gasovoda od tursko-grčke granice, preko teritorije Grčke biti isporučivano do 47 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

"Takav tranzitni nivo će definitivno omogućiti grčkoj strani da uzme komercijalne zajmove za realizaciju ovog projekta", izjavio je Miler, a prenosi ruska novinska agencija Tas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija gasprom gasovod turski tok Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana