Tekst objavljen: 30.05.2018 14:42        


Kormilo posustalog hrvatskog prehrambenog i prodajnog giganta od početka jula u rukama Zberbanke. Bankari nude udeo u slovenačkom "Merkatoru" za veći kolač ove kompanije u Hrvatskoj.

Rusi preuzimaju "Agrokor"

Ruska Sberbanka već početkom jula trebalo bi da preuzme vođenje najvećeg hrvatskog koncerna "Agrokor", a poslednjih dana vode se i pregovori da se uticaj ruske banke još poveća. Naime, Sberbanka je spremna da se odrekne udela u slovenačkom "Merkatoru" u zamenu za veći udeo u "Agrokoru", a po raspoloženju vanredne uprave kompanije takav je dogovor sasvim realan. Sberbanka ima 18,5 odsto udela u "Merkatoru", a računa se da će nakon konačnog dogovora u "Agrokoru" imati najmanje 40 odsto udela, ako ne i više.

Praktično to znači da će Rusi imati i glavnu reč o budućnosti poslovanja "Agrokora", kompanije koja je i dalje kičma hrvatske ekonomije i u čijem su sastavu firme bez kojih je nezamisliva hrvatska poljoprivreda i maloprodaja. Imaće to sigurno i političkih posledica, pre svega što će Rusi na velika vrata time ući u Hrvatsku koja je dugo vremena kočila ruski kapital. U prvoj fazi stabilizacije "Agrokora" bilo je pokušaja da se ruske banke izbace iz igre, ali to nije uspelo, da bi na kraju Sberbanka kojoj je bivši vlasnik Ivica Todorić ostao dužan 1,1 milijardu evra preuzima odgovornost za buduće poslovanje "Agrokora".

REGION

Kakva će biti uloga Rusa u "Agrokorovim" kompanijama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori zasad takođe nije poznato dok se ne postigne dogovor, koji bi trebale sve zainteresovane strane da potpišu do 10. jula. Od tada hrvatska država više ne bi imala ništa sa "Agrokorom", a novi vlasnici bi donosili odluke o budućem poslovanju kompanije.

Hoće li ruske banke prodati svoje udele ili će ih zadržati zasad nije poznato. Ali, epilog slučaja "Agrokor" znači daleko veći uticaj ruskog kapitala u Hrvatskoj, pogotovo što su Rusi izuzetno zainteresovani za ulaganja u hrvatski turizam, te preuzimanje deonica MOL i upravljanje "Inom". Ruski investitori tako planiraju ulaganja veća od 300 miliona evra na Jadranu i to u naredne četiri godine. Ako Sberbanka i VTB banka zadrže upravljanje "Agrokorom" biće to i mogućnost da se povežu kombinati koji proizvode hranu sa turističkom delatnošću, što je u Hrvatskoj uvek bio i cilj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Sberbanka preuzimanje akcija imleka merkator Agrokor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana