Tekst objavljen: 17.10.2020 9:00        


Visok nivo razvoja finansijskih tehnologija u Rusiji i sve veći udeo bezgotovinskih plaćanja čine pitanje pokretanja digitalne rublje sve relevantnijim, navodi Centralna banka Rusije (CBR)

Rusi digitalizuju rublju

Ovaj regulator je u svom izveštaju naveo da trenutno procenjuje sve mogućnosti i izglede takvog projekta, koji će omogućiti korisnicima da slobodno prenose digitalne rublje u svoje elektronse novčanike i koriste ih na mobilnim uređajima, kako online tako i offline.

- Digitalna rublja moći će kombinovati prednosti i gotovinskog i bezgotovinskog novca -rekao je CBR, prenosi Russia Today.

Prema rečima zamenika predsedavajućeg CBR-a Alekseja Zabotkina, udio bezgotovinskih plaćanja u maloprodajnom i javnom sektoru zemlje gotovo se udvostručio, sa 39 na 69 posto.

Regulator je rekao da će digitalna rublja stimulirati inovacije i konkurenciju u finansijskom sektoru jer će brže i lakše izvršiti prenose sredstava s jednog trgovačkog posrednika na drugog. To bi takođe moglo pomoći u praćenju potrošnje u okviru projekata koje finansira vlada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izveštaj je takođe napomenuo da, iako neće biti moguće anonimno koristiti digitalnu rublju, za razliku od gotovine ili decentralizirane kriptovalute, "podaci o transakcijama digitalnom rubljom sadržaće ograničenije informacije od postojećih platnih sistema".

Količina digitalnih rubalja koje se mogu dobiti odjednom takođe će biti ograničena, slično ograničenjima za podizanje gotovine, dodaje se u izveštaju Centralne banke Rusije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
digitalna rublja kriptovalute digitalne valute rublja rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana