Tekst objavljen: 02.07.2014 12:00        


S obzirom da vam za vreme letnjih odmora operator sa kojim imate ugovor ne bira destinaciju, možda je najkorisniji savet da za svrhu putovanja sebi nabavite prepaid karticu najpovoljnijeg operatora i na taj način lakše kontrolišete troškove. Da li ste znali da način na koji ćete pozivati broj može umanjiti cenu odlazećeg poziva za čak 50 odsto?

Roming: Zašto je pametnije otputovati sa pripejdom

Uporedne tabele za cene usluga u romingu domaćih operatora koje javnost imala prilike da vidi na sajtu Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), su toliko zbunjujuće i komplikovane da potrošaču najbolje da tokom odmora u inostranstvu svoj telefon ostavi kod kuće.

Potrošači u Srbiji pored visokih cena rominga imaju i problem da razumeju komplikovana pravila tarifiranja koja se razlikuju od zemlje do zemlje, a ponekad zavise i od povezivanja sa „partnerskim operatorom", načina pozivanja broja i sličnih zavrzlama.

APOS je u tabelama predstavio cene rominga za pet najpopularnijih turističkih destinacija (Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Tursku i Egipat). U tabelama možete pogledati troškove odlaznih i dolaznih poziva za prepaid tarife kod sva tri mobilna operatora u Srbiji.


USSD opcija štedi račun

Odlazni pozivi kod prepaid pretplatničkog odnosa mogu se ostvarivati putem „povratnog poziva" (USSDCallback) koji se ostvaruju ukucavanjem kratkog koda ispred željenog broja, a koji je različit za za različite operatore i koji je malo komplikovaniji od redovnog (CAMEL) protokola, jednostavnim biranjem željenog broja u međunarodnom formatu (npr. +381 11 123xxxx).



U Telenor mreži USSDCallback se ostvaruje pozivanjem: *123*+(pozivni zemlje)(pozivni mreže)(pretplatnički broj)#,
Npr. *123*+38163123456#.

U MTS-u ova usluga se ostvaruje pozivanjem *102*00(pozivni broj zemlje)(pozivni broj mreže, bez vodeće nule)(broj pretplatnika)#
Npr. *102*0038163123456#

U VIPmobile mreži usluga „USSDCallback" nije omogućena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilne tarife mobilna telefonija mobilna tarifa mobilni telefoni mobilni telefon mobilni operateri telefoniranje postpejd pripejd roming

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana