Tekst objavljen: 27.08.2014 9:00        


Roming u Srbiji je pet puta skuplji nego u Hrvatskoj i drugim zemljama EU, ali na tome da pozivi u regionu budu jeftiniji radiće se već od idućeg meseca.

Roming u regionu pet puta skuplji nego u EU

Krajem septembra u Budvi će države regiona potpisati sporazum koji je prvi korak ka ukidanju rominga u ovom delu Evrope, kaže za “Blic” ministar Rasim Ljajić. O ovome je postignuta saglasnost vlada i regulatornih telekomunikacionih tela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, BiH i Makedonije.

- Sporazum će biti potpisan tokom “Infofesta” u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započećemo i razgovore sa lokalnim operaterima za koje verujemo da će naći ekonomski interes da ga primenjuju - objašnjava Ljajić.

On dodaje i da je Srbija pokušala da se, kao kandidat za članstvo u EU, priključi direktivi koju je doneo Brisel, a koja bi trebalo da donese znatno niže cene rominga za države članice EU.

- Nažalost, evropski komesar za ova pitanja me je obavestio da se zasad direktiva odnosi isključivo na države članice - priznaje Ljajić i dodaje da je Brisel najavio podršku regionalnom dogovoru o ukidanju rominga.

I dok EU obara troškove telefoniranja u inostranstvu, korisnici iz Srbije ovu uslugu plaćaju i pet puta više od stanovnika EU. Od 1. jula građani EU za roming na teritoriji Unije plaćaju 55 odsto manje nego u 2013, a do kraja iduće godine roming u EU biće ukinut.



U Telekomu kažu da je cena rominga rezultat bilateralnih pregovora sa roming partnerima u inostranstvu.

- Telekom Srbija traži prilike da sklopi partnerstvo sa što više međunarodnih mobilnih operatora kako bi bili u mgućnosti da pružamo najbolje roming usluge po najpristupačnijim cenama - navode u ovoj kompaniji.

Prilikom formiranja cenovnika za roming, ukazuju u VIP-u, vode računa da korisnici dobiju najviše vrednosti za svoj novac. U obe kompanije nisu hteli da komentarišu najavu Ljajića o mogućnostima ukidanja rominga.

- Telekomunikacije su jedna od najkonkurentnijih grana u Srbiji. Ne vidimo potrebu da se država meša u funkcionisanje tržišta - naveli su u VIP-u.

U Telenoru kažu da se uvek trude da omoguće što bolju ponudu, uključujući i roming. - Od stava zemalja u regionu koje je naveo Ljajić zavisi dalji tok pregovora na temu smanjenja cena rominga - navode u ovoj kompaniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roming mobilni operateri mobilni telefon mobilni telefoni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana