Tekst objavljen: 11.04.2019 13:55        


Roditelji teško bolesne dece od danas će, po novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju, koji stupa na snagu, za odsustvo s posla zbog nege deteta dobijati nadoknadu u visini 100 odsto zarade, umesto dosadašnjih 65 odsto, pišu Večernje Novosti.

Roditelji teško bolesne dece od danas dobijaju punu platu dok su na bolovanju

To, međutim, važi samo za one koji tek otvaraju bolovanje, dok će svi koji su bolovanje započeli po starom zakonu, do isteka četiri meseca, koliko su po ranijim pravilima mogli da odsustvuju s posla, dobijati nadoknadu u visini 65 odsto plate, a na 100 odsto prelaze tek ako im ta bolovanja budu produžena.

Po novom zakonu, bolovanje će se isplaćivati zaposlenom roditelju 100 odsto, u slučaju teškog oštećenja zdravstvenog stanja deteta do izlečenja, a najduže do njegove 18. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Novo pravilo važi za teška oštećenja moždanih struktura, maligne bolesti i teška pogoršanja zdravstvenog stanja", objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja i dodaju da su u javnosti mnogi pogrešno protumačili izmenu zakona, očekujući da će za svako bolovanje zbog bolesti deteta, roditelj dobiti naknadu 100 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bolesna deca zdravstveno osiguranje ministarstvo zdravlja bolovanje ispalata naknada naknada banke roditelji deca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana